smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Danmark Region Syddanmark
Sydøst Jylland South Jutland South Vest Jutland Fyn Region Syddanmark Danmark
Click og vælg et område
Generel
Værd at se
Kontakt:

Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle
Tlf.   76 63 10 00    Fax: 76 63 20 00
CVR nr.: 29190909
E-mail: kontakt@rsyd.dk

Telefontid: Mandag - torsdag kl. 8.00 - 15.30
Fredag kl. 8.00 - 14.00

Region Syddanmark omfatter de tidligere Fyns, Ribe og Sønderjyllands amter, samt de tidligere kommuner Børkop, Egtved, Fredericia, Give, Jelling, Kolding, Lunderskov, Vamdrup og Vejle, der lå i Vejle Amt. Regionens centrale forvaltning ligger i Vejle.

Regionen har en befolkning på 1.223.105 indbyggere (2020) og består af 22 kommuner.

Tre Kommuner blev ikke sammenlagt med andre  ved den seneste kommunalreform: Odense, Fredericia og Fanø.

Syddanmark byder på et væld af inspirerende møde- og kongresfaciliteter – små som store – med i alt 20.000 hotelværelser og alle tænkelige faciliteter. Læg hertil masser af kulturelle og kulinariske oplevelser og et rigt natur- og byliv inden for kort rækkevidde.


Region Syddanmark

Region Syddanmark omfatter de tidligere Fyns, Ribe og Sønderjyllands amter, samt de tidligere kommuner Børkop, Egtved, Fredericia, Give, Jelling, Kolding, Lunderskov, Vamdrup og Vejle, der lå i Vejle Amt. Regionens centrale forvaltning ligger i Vejle.

Område Km2 Indbyggere Density
SydØst Jylland 1,937 km² 198,968 34/km²
Byer: Kolding Vejle   Fredericia
SydVest Jylland 2,920 km² 278.000 35/km²
Byer: Esbjerg Billund Varde Ribe Grindsted Vejen
Fyn 3,185 km² 477.569 42/km²
Byer: Odense Svendborg Faaborg Assens
Sønderjylland 3,901 km² 123,038 45/km²
Byer: Haderslev Soenderborg Aabenraa
Southern Denmark

Region Syddanmark består af 22 kommuner, hvoraf de 3 folkerigeste er Odense, Esbjerg og Vejle med hhv. ca. 187.000, 114.000 og 105.000 indbyggere. Fanø Kommune har regionens laveste indbyggertal med ca. 3.000 indbyggere. 3 af regionens 22 kommuner blev ikke sammenlagt med andre kommuner ved den seneste kommunalreform: Odense, Fredericia og Fanø.

Med et befolkningstal på ca. 1,2 mio. er Region Syddanmark Danmarks tredjestørste region efter Hovedstaden (1,7 mio.) og Midtjylland (1,27 mio.). Regionen er arealmæssigt Danmarks næststørste med 12.191 km², kun overgået af Region Midtjyllands 13.142 km².

Statslige opgaver i Region Syddanmark varetages af Statsforvaltningen Syddanmark.

Sønderjylland som port til Europa har haft skelsættende betydning og rummer på mange måder nøglen til Danmarkshistorien. Ikke mindst, da vi mistede landsdelen i 1864, og fik den tilbage i 1920 efter folkeafstemningen. Sønderjylland har således magtpolitisk og økonomisk spillet en væsentlig rolle og har været skueplads for adskillige krige gennem tiden. Samtidig bygger den sønderjyske historie også på en anderledeshed ved at være situeret i et grænseområde med hertugdømmer, grænselandsproblematikker og en periode som tysk provins.

LEGOLAND®

LEGOLAND® er Danmarks mest kendte og elskede forlystelsespark blandt børnefamilier og børn i alle aldre. Her er masser af action, fart og sjov for hele familien – mon du kan nå det hele på én dag?

Legoland Billund Denmark
Legoland Billund Denmark


Slip fantasien løs – til lands, til vands og i luften
LEGOLAND er en eventyrlig verden af fælles oplevelser for hele familien med barnet og fantasien i centrum. Her kan du virkelig slå dig løs til lands, til vands og i luften. Og uanset om du fortrækker action eller hygge, er der nok at vælge imellem. Mere om LEGOLAND

Region Syddanmark
 Region SydDanmark er broen mellem det østlige og det vestlige Danmark og porten til det europæiske kontinent. Det er den eneste region i Danmark med landfast tilknytning til et andet land - Tyskland. Det samlede areal af regionen er 12.191 kvadratkilometer. Region Syddanmark har omkring 1,2 millioner indbyggere.

Se flere attraktioner og seværdigheder i Sønderjylland

Erhverv og  jobs
Der er lidt over 600.000 arbejdspladser i regionen. Offentlige og personalemæssige serviceerhverv udgør den største sektor i regionen (34%). Den næststørste er detail-, hotel-og restaurationsbranchen, der beskæftiger 19% af regionens borgere. Dette er tæt fulgt af fremstillingsindustrien, den finansielle sektor og servicesektoren, som har en beskæftigelsesgrad på 18%.

LEGOLAND LALANDIA Givskud Zoo Billund Danmark
LEGOLAND LALANDIA Givskud Zoo Billund Danmark Større kort

Region Syddanmark har rigtig meget at byde på.
Klik og se et større kort

Competencer i regionen
Region Syddanmark er en udviklingsorienteret og innovativ region med et stort potentiale som brobygger mellem det øvrige Danmark og Tyskland.

Regionen har den tredjestørste universitet i landet, University of Southern Denmark, med uddannelses-og forskningsfaciliteter i Odense, Kolding, Esbjerg and Sønderborg/Flensburg. Derudover har Aalborg Universitetscenter, AUC, en campus i Esbjerg – Aalborg University Esbjerg.
Southern Denmark
Esbjerg

Inden for sundhed forskning og uddannelse, arbejder universitetet tæt sammen med Odense University Hospital (OUH), og er et af de største og mest moderne hospitaler i Skandinavien. OUH er højt specialiseret inden for hjerte-og hjertekarsygdomme, lemmer replants, kræft og behandling af vanskelige sår.

Hurtig voksende industri
Ud over sundhedssektoren, har Region Syd Danmark en af de hurtigst voksende industriområder, der løber parallelt med motorvejen fra den tyske grænse, op gennem regionen. Hovedsageligt tung industri er den vigtigste sektor, men har siden fået følgeskab af en bred vifte af import / eksport-og handelsfirmaer.

Flere af regionens virksomheder er verdenskendte. som Lego in Billund, Lindø i Munkebo, the offshore industry i Esbjerg, Gumlink nær Vejle , Danfoss i Nordborg og ECCO Denmark i Tønder.

Dybbøl Mølle og Dybbøl Banke
Dybbøl Mølle og Dybbøl Banke

Visit Dybbøl Banke, - Slaget om Als
 Oplev historien om den menneskeskabte samfund katastrofe, hvor danskere og tyskere kæmpede for det, de hver især mente var en retfærdig sag. Søg dækning i de danske fæstningsværker ved Dybbøl, mens skaller fra de Tyske belejrings kanoner eksploderer omkring dig. Mød de trætte soldater, der guider og fortæller om hverdagen i krigen, felt livet, kommunikation og våbenbrug. I juli 2007 blev en stor konstruktion relateret til History Center Dybbøl Banke, indviet af Dronning Margrethe. Det er en rekonstrueret 1864-dansk skanse med en række felt hytter, som udgør en hel soldater by. Der bruges støbte geværkugler, støbte Dybbøl skillinger, en telegraf og der handles hos datidens købmand og betales med Dybbøl skillinger.

Sønderborg Slot
Sønderborg Slot

Besøge Sønderborg Slot - og hør Historier fra middelalderen
 Museet på Sønderborg Slot giver dig historien om Jylland fra middelalderen til nutiden. En fabelagtig fortælling fra krig til genforeningen. Sønderborg Slot blev bygget i det 12. århundrede og udvidet flere gange, til det slot vi ser i dag. Helt specifikt er Dronning Dorothea kapel, en meget smuk prins af kirken i renæssancestil. Med kulturminister Brian Mikkelsens underskrift var Jylland Museum en realitet. 12.31 2005: Museet er en fusion mellem de syv tidligere statsanerkendte amt og kommunalt ejede museer i Sønderjylland og Institut for Sønderjysk Lokalhistorie.

Old ring riding A Danish Middle Ages sport
Ringridning Sønderborg Slot

Ring riding , En dansk middelalder sport
 Besøg den historiske ring ridning bane, på slottet i Sønderborg giver ryttere iført flotte dragter fra middelalderen, et gratis show. Ridekonkurrencen selv kan dateres tilbage til 1500 tallet, når de europæiske overhoveder konkurrerede i dette, for dengang at dyrke en fredelig sport. Ring dysten er stadig meget populær i Sønderjylland, og hertugen af Augustenborg tog traditionen til sig i 1800. Til hans sølvbryllup i 1845, deltog ikke færre end 450 ryttere fra hele Als. Den moderne ringridning, som vi kender den i dag har mere end 100 år på bagen. I Sønderborg startede den første ring dyst i 1888, og kunne i 1998 fejrer 100 års jubilæum.

Danfoss Universe
Danfoss Universe

Visit Danfoss Universe - Bliv vildt klog
 Brug din krop og dit sind på en ny måde for Danfoss Universe. Tag en Segway tour af off-road spor, eller udfordre dine venner i lavere bolden. Danfoss Universe I Danfoss Unverse du kan blive vildt klogere på en narturlig måde. helt afslappet, kan du flytte en lille kugle. På Segway bane og i Energy Lab, kan du føle din krop og teknologi på en helt ny måde. Se det virtuelle kort og blive inspireret. Der er også teknikker, du kan pille ved, Bitland og mere. I mellemtiden, selve parken en fryd for øjet. Plantning er smukt sammensat af tidligere palads gartner ved Gråsten Slot, Kurt Jensen, som nu er leder gartner på Danfos Universe. Parkens oplevelser tilbyde særligt på en off-road Segway landingsbanen Blå Kube, hvor du kan se en gejser og lyn.

Visit Dybbøl Mølle , Et dansk  national symbol
 Historien om Dybbøl Mølle er en historie om krigen, afbrændinger og fire genopbygninger, som i dag betyder, at Dybbøl Mølle er en af landets mest berømte nationale symboler.

l Mill / Dybøl Mølle Denmark
Dyboel Mill / Dybøl Mølle Denmark

 Den første udgave af Dybbøl Mølle blev bygget i træ, og blev afsluttet i 1745. Som desværre brændte ned 55år senere på grund af lynnedslag. Den erstatning, som blev muret op, værnede ikke mod tyskerne beskydning i den første krig i 1850. Krigen i 1864 var hård ved møllen, som endnu engang måttet lide en hård skæbne. Efter krigen blev  den nye mølle bygget, og var også intakt efter genforeningen i 1920. Den skulle genindtræde igen i 1936 efter at have været brændt ned på grund af en elektrisk fejl.

Givskud zoo Denmark

 Den version af møllen der stadig står i dag, og er den, du kan opleve på Dybbøl Banke.

Visit Givskud Zoo ,
 Ligesom Legoland ligger Givskud Zoo også kun 30 minutters kørsel fra Vejle. I parken kan man se løver blive fodret, en tur på savannen eller nyde en picnic. Givskud Zoo er åben fra april til oktober.

Region Syddanmark består af 22 kommuner, hvoraf de 3 folkerigeste er Odense, Esbjerg og Vejle med hhv. ca. 187.000, 114.000 og 105.000 indbyggere. Fanø Kommune har regionens laveste indbyggertal med ca. 3.000 indbyggere. 3 af regionens 22 kommuner blev ikke sammenlagt med andre kommuner ved den seneste kommunalreform: Odense, Fredericia og Fanø.

Egeskov Slot Fyn
Egeskov Slot
Hvedholm Slotshotel
Hvedholm Slotshotel

Fyn er kendt for sine mange Slotte og herregårde, bindingsværksbygninger, diger og levende hegn, der er overvejende gode lerjorder på Fyn, og det effektive landbrug på Fyn, dækker næsten 80% af øens areal, kun 10% er skovdækket. 

I Odense finder du nogle af de største attraktioner og seværdighede på Fyn

Odense er nok bedst kendt for byen hvor Hans Christian Andersen blev født og voksede op. Han har sandelig sat sin by på verdenskortet, men Odense er også en livlig handelsby med rigtig gode shopping mulighede, gode Restauranter samt et hektisk natteliv. 

Østfyn er intensivt dyrket, hvor Kæmpemæssige herresæder som Egeskov slot, - Nyborg Slot - Hvedholm Slot  - herregårde og mellemstore gårde med skovarealer dominerer landskabet.

Med et befolkningstal på ca. 1,2 mio. er Region Syddanmark Danmarks tredjestørste region efter Hovedstaden (1,7 mio.) og Midtjylland (1,27 mio.). Regionen er arealmæssigt Danmarks næststørste med 12.191 km², kun overgået af Region Midtjyllands 13.142 km².


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK