smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Danmark Northern Greenland Northern Greenland Greenland
Generel
Hvad sker der her
Northern Greenland er en region i Greenland Europe. - Visit Northern Greenland og oplev en af Greenland´s smukke regioner med et varieret landskab, befolkningen i Northern Greenland er meget behjælpsomme og stolte af egnen, og uanset hvor du er, møder du altid et venligt smil. I byområder, bliver du altid budt velkommen i en varm og meget venlig atmusfære.

Visit Grønland Nord Grønland

Nord Grønland

Qaanaaq Northern Greenland
Qaanaaq Northern Greenland

Fra Kangaatsiaq i syd til Qaanaaq i nord ligger 1.200 km uberørt natur, parat til gavmildt at dele ud af helt enestående oplevelser.

Northern Light  Aurora Borealis
the Aurora Borealis around the Arctic Circle

Vi befinder os nord for polarcirklen, og om sommeren skinner solen 24 timer i døgnet for senere på året at gå i sort og overlade scenen til det farvestrålende nordlys - Aurora Borealis.

:Northern GreenlandSee Videoclip

Hvad er Nordlys Aurora Borealis?
Nordlys kan ses, når solvinden er kraftigere end normalt med store elektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden. Fællesbetegnelsen for sydlys og nordlys er polarlys (aurora polaris). Sydlys (latin aurora australis) og nordlys (latin aurora borealis)

Kulturen er grønlandsk - nordgrønlandsk. Langs kysten ligger mere end 30 små bygder, hvor fangererhvervet stadig dominerer, og hvor fangerkulturens helt specielle færdigheder lever i bedste velgående. Det er i disse små nære samfund, at hundeslædekørsel, kajakroning og kunsthåndværk er blevet perfektioneret gennem århundreder. Det er også her, du møder den nordgrønlandske gæstfrihed, der som en nødvendighed ligger dybt i befolkningens natur. På disse kanter har gæstfrihed traditionelt ikke været et spørgsmål om venlighed, men om overlevelse.

Læs også om Verdens største Nationalpark Nordgrønland.

Northern Greenland
Northern Greenland

Meget er uforandret i Nordgrønland, men for den rejsende er livet i dag blevet meget mere behageligt. Du behøver ikke, som polarforsker Knud Rasmussen,  begive dig ud i ingenmandsland, men du kan opleve Nordgrønland med bekvemmeligheden som base - et moderne hotel eller et krydstogtskib - og herfra tage for dig af en natur, du ikke kan opleve noget andet sted i verden.
Velkommen til Nordgrønland.

den ældgamle inuitkultur
den ældgamle inuitkultur

Hundeslæden er nationalkøretøjet i Nordgrønland. Det tilsyneladende primitive transportmiddel er udviklet og forfinet gennem årtusinder og udkonkurrerer i dag let diverse snescootere og bæltekøretøjer. Derfor foretrækker f.eks. fangerne hundeslæden, når de er ude, hvor de skal kunne stole 100% på deres køretøj.

Hundeslæderne i det allernordligste nord adskiller sig fra de sydligere ved at være længere, fordi de skal kunne passere revner og sprækker i havisen. Slæden er desuden kun bundet og ikke sømmet sammen for derved at give den en smidighed, der sætter den i stand til at forcere ujævnheder i terrænet. En sand off-roader.

Northern Greenland Dog sledge
Nord Grønland Hundeslæde

10-12 hk (hundekræfter) er den mest almindelige “motorstørrelse”, nok til at skyde en betragtelig fart på det hurtige underlag.

Nordgrønland har været udgangspunkt for utallige historiske slæderejser - fra Knud Rasmussen til den Danske Kronprins. Og ingen besøgende på den nordgrønlandske sne, bør snyde sig selv for oplevelsen af at følge i slædesporet på berømthederne i fuld fart henover isen efter et kobbel halsende hunde.

:Northern GreenlandSee Videoclip

Allerede omkring år 2.500 før Kristus kom de første inuit til Grønland fra det amerikanske kontinent. Det var jægere, der fulgte moskusoksens spor. Denne endeløse jagt på føden var selve livsbetingelsen for inuit. Hvis føden flyttede sig, måtte inuiten være klar til at bryde op. Det gav en helt særegen kultur, hvor det gjaldt om at eje så lidt som muligt.

Det var et barskt liv, hvor kun de mest hårdføre overlevede. Et liv, hvor man var prisgivet hvis ikke vind og vejr artede sig. Man fandt derfor hos inuit en natur-nødvendig respekt for “Sila” - “det deroppe”. Inuit kunne aldrig finde på at krænke naturen for de vidste, at det var til fare for dem selv. Inuit var økologer 4.500 år før, det blev moderne.

I dag støder du på den ældgamle inuitkultur overalt i Nordgrønland. Først og fremmest hos de fangere, der stadig holder det gamle “håndværk” i hævd, men også i befolkningen som helhed, hvor gæstfriheden, humoren og respekten for naturen lever videre. Og endelig på de mange museer, hvor du kan opleve de redskaber og det kunsthåndværk, der er vidner om en ældgammel 100% økologisk levevis.

Northern greenland ice cubes
the Aurora Borealis around the Arctic Circle

De enorme Isfjelde
De nordgrønlandske isfjelde er enorme og kan blive op til 100 meter høje - og det er blot, hvad der er over havoverfladen. Det er kolosser, der rejser sig lodret op af vandet i mægtige former og faconer. Men samtidig er de yndefulde og fantastisk smukke, når de lige så stille flytter sig på havoverfladen.

:Northern GreenlandSee Videoclip

Isfjeldene skabes af indlandsisen, der spytter dem ud i vandet med en overvældende kraft. Den mest produktive gletscher på den nordlige halvkugle ligger i Ilulissat Isfjord. Den producerer 20 millioner tons is i døgnet - eller lige så meget vand, som New York bruger på et helt år!

 Indlandsisen selv dækker 85% af verdens største ø.  - På sit højeste sted er den over 3.000 meter tyk, og den er op til 100.000 år gammel. Borer man ned i indlandsisen, kan den fortælle om klimatiske forandringer og vulkanudbrud på den nordlige halvkugle. Indlandsisen er med andre ord verdenshistorien på frys, og den er derfor et yndet mål for forskere. 

For os andre er den “blot” en helt overvældende naturoplevelse. Står du på indlandsisen, vil du opleve en total ro, både når du skuer ud over det fantastiske landskab, og når du kigger ind i din sjæl.

Northern Greenland Iceberg
Nord Grønland Ice Glace

Skønheden er farlig
Den grønlandske is skal betragtes med respekt. De gigantiske isbjerge smelter og kan pludselig tippe. Gletscherne kan fremkalde flodbølger på 10 meter, når de kælver. Og indlandsisen er fyldt med sprækker og kløfter, som er synlige ude i kanten, men ofte dækket af et snelag længere inde. Men omgås du isen med forsigtighed, venter der dig naturoplevelser, som er noget af det smukkeste, verden kan byde på. Isen er kold, men den smelter hjerter så let som ingenting.

Hvis Indlandsisen smelter
Skulle den Grønlandske indlandsis smelte, ville verdenshavene stige med op til syv meter – enorme ferskvandsressourcer er bundet i den grønlandske indlandsis. Indlandsisen blev krydset for første gang i 1888 af nordmanden Fridtjof Nansen, og i dag udgår der mange ekspeditioner på tværs af isen både fra Kangerlussuaq i vest og Isortoq i øst. Tilladelse skal indhentes fra www.dpc.dk

Northern greenland Clothing
Påklædning i Nord Grønland

Klima:
Fra Kangaatsiaq i syd til Qaanaaq i nord er der mere end 1.200 km, så naturligvis er der store forskelle i klimaet. Generelt kan det siges, at der både vinter og sommer er koldest i nord og mildest i syd. I de koldeste måneder februar og marts kan temperaturen være minus 25 0 eller mere, mens temperaturer på plus 8-12 0 er almindeligt om sommeren. På grund af den tørre luft føles klimaet varmere end termometeret viser, og lokalt kan der inde i

Påklædning:
Uanset om det er vinter, forår eller sommer anbefales påklædning efter lag-på-lag princippet, hvor det yderste lag skal være vind- og vandtæt. Da havtemperaturen om sommeren kun er et par grader, er det fornuftigt at medbringe handsker og hue til sejlturene. Både vinter og sommer er det vigtigt at medbringe det rigtige fodtøj, hvilket vil sige vandtætte sko eller vandrestøvler med en kraftig profilsål. Til hundeslædeture er det som oftest muligt at leje skindtøj, der er rigtig varmt.


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
GL DK