Saeby videosmilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Sæby Nordjylland Nord Vælg en region i menuen øverst til venstre
Sæby  Indbyggere: 8803
Frederikshavn Kommune: Birgit Hansen (S)
Kommunens Indbyggere: 60458
Større byFrederikshavn
International Lufthavn: Aalborg
Distance til: Frederikshavn 11 Km
Km2: 18 km2 Område: Nordjylland Nord
Region: Region Nordjylland
Vælg område i menuen øverst til venstre

Visit Smiling Sæby og de hvide sandstrande

Velkommen til Sæby

Sæby er en havneby i det østlige Vendsyssel med 8.803 indbyggere (2014), beliggende i Frederikshavn Kommune under Region Nordjylland. Sæby ligger ved Sæby Å´s udløb i Kattegat, ca. 12 kilometer syd for Frederikshavn og 50 km nordøst for Aalborg. Den fik købstadsrettigheder i år 1524.

Se vores ferifolder her PDF

Sæby Å
Sæby Å

Sæby er i dag oplandsby for en stor del af det sydøstlige Vendsyssel og er en vigtig turistby, der tiltrækker feriegæster på grund af sine badestrande og det gamle købstadsmiljø. Om sommeren besøges byen af mange lystsejlere, der ved indsejlingen til havnen kan opleve byens moderne vartegn Fruen fra Havet, en 6,25 m høj galionsfigur af kunstneren Marit Benthe Norheim, opstillet i 2001. Byens ældste vartegn er Sæby kirke, Skt. Mariæ Kirke der oprindeligt er et karmeliterkloster med hvælvinger med omfattende kalkmalerier. De ældste dele af kirkebygningen stammer fra første halvdel af 1100-tallet, mens de øvrige dele inkl. tårnet stammer fra 14- og 1500-tallet. Nær ved kirken ligger Sæbys gamle torve- og markedsplads, Klostertorvet (opr. Gammeltorv), med Det gamle Rådhus fra 1750.  SæbySee Videoclip

Generelt er Sæbys bykerne præget af gamle huse og gader. Ældste hovedgade er Algade, der strækker sig fra Klostertorvet til Søndergade. I nr. 3 ligger Clasens Hotel, der er en bindingsværksbygning opført i 1750. Hotellet er blevet gæstet af kendte forfattere som Herman Bang og Gustav Wied i sidste del af 1800-tallet, indtil det i 1920 blev nedlagt som hotel og lavet om til De Gamles Hjem. I nr. 7 findes Den gamle Dommergaard, opført som købmandsgård i 1848. Det moderne gennembruds forfatter Adda Ravnkilde (f. 1862 – d. 1883) boede hos sine forældre i dommergården fra 1881-83, hvor der er sat en mindetavle op for hende. Byens næstældste rådhus (og nu også forhenværende politistation) stammer fra 1848 og er opført i senklassicistisk stil. Rådhuset ligger i nr. 14. I forlængelse af Algade ligger Strandgade, der passerer Sæby Kirke ned mod Havnevej.

Middelalderbyen ved havet
Sæby er en lille kulturperle, med den smukke gamle bykerne. Indenfor kort afstand finder du købstadsidyl og arbejdende kunsthåndværkere, havneliv med fiskerestauranter og strandpromenade, museer, golf og grønne skove.
Byen lever året rundt og er et eftertragtet sted at bo – både for byens borgere og for de mange sommergæster.
Børnevenlige badestrande, gode campingpladser, hoteller, sommerhuse og en havn, hvor sejlerne kan lægge til midt i byen med det hyggelige shopping-miljø, gør Sæby til et af Danmarks mest populære feriemål.

Sæby Torv
Torvet i Sæby

Med på det hele!
Nok er Sæby old-school charmerende med masser af historie at fortælle, men byen er både vågen og innovativ med masser af aktiviteter og arrangementer, der gør byen frisk og levende. Se aktiviteter i Sæby

Restauranterne i byen og fiskerestauranterne på havnen byder på madoplevelser af høj standard, og her udvikles der hele tiden på brugen af de gode lokale råvarer.

Det hyggelige torv danner rammen om byens hyggelige shopping-miljø. Her er små specialbutikker med unika ting, ost, vin og chokolade og flere kendte mærkevare-butikker.

Det er også på og omkring Torvet, du bliver underholdt med hyggelig jazz , store musikarrangementer, torvemarkeder med loppefund og meget mer. Her kan du sommeren igennem slå dig ned på en af de udendørs serveringer med en kold fadøl eller en let frokost.

Naturen lokker med brede børnevenlige sandstrande og høje klitter syd for byen ved Lyngså. Ved Voerså ligger fuglereservatet Stensnæs – et paradis for vadefugle. Her ligger også områdets smukkeste kanoudlejning med kanosejlads for hele familien op ad den brede, grønne Voer Å.

Sæby ret
Sæby turistkontor

Vi er aldrig langt væk
Sæby er til stede på de fleste sociale medier og du kan finde de fleste informationer, du har brug for på app’en Toppen af Danmark.  Men vi er selvfølgelig også tilgængelige, ansigt til ansigt, med gode råd når du er i byen. Besøg os på Sæby Turistbureau midt i Algade og få inspiration til din ferie.  

Du er altid opdateret om alt det seneste, når du følger os. Musik er en levende del af vores by, og vi har hele to harmoniorkestre og et herligt swingende bigband. Hvert år emmer byen af New Orleans stemning når Sæby Jazzfestival, Jazz & Fisk,  løber af stablen. Det skal opleves – hvert år er der både traditionel jazz og spændende ung upcoming jazz på programmet .

Hvad sker i Sæby

Sæby Jazzfestival

Billetten

Handelsstandsforeningen


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK