smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Lejre Sjælland Central Vælg en region i menuen øverst til venstre
Lejre
Lejre  Indbyggere: 2379
Lejre Kommune: Mette Touborg (SF)
Kommunens Indbyggere: 26989
Større byKirke Hvalsoe
International Lufthavn: Copenhagen
Område: Sjælland Central
Region: Region Sjælland
Vælg område i menuen øverst til venstre

Visit Lejre

LEJRE  - Sagnlandet Lejre

I bakkerne i Lejre stod Danmarks vugge. Kong Skjold var den første konge i Lejre. Og slægten, "Skjoldungerne", regerede herfra i generationer og gjorde Gl. Lejre til datidens magtcentrum i Danmark. Overalt i landskabet ser du gravhøje, jættestuer, kongehaller og andre værdifulde spor fra dengang, vores forfædre.

Sagnlandet Lejre

Du kan røre ved historien ude i landskabet. Og den bliver gjort levende, når du besøger Sagnlandet Lejre, Lejre Museum og Tadre Mølle. Eller når du sejler ud på Roskilde Fjord med et vikingeskib med vandet sprøjtende om kølen.

Tag cyklen eller vandreskoene med til Lejre, som ligger i Sjællands første nationalpark, Skjoldungernes Land. 

Gå på opdagelse i naturen mellem ådale, enge og overdrev, søer, moser og skove. Måske vil du fiske i fjorden undervejs? Du kan også købe gode økologiske varer i gårdbutikkerne eller øl og vin direkte hos producenten. Eller få pirret din nysgerrighed og dine sanser hos kunstnerne i de mange gallerier og atelierer. 

Velkommen til Lejre.

Sagnlandet Lejre
Båldalen Sagnlandet Lejre er et af tilbudene til jer.

Sagnlandet Lejre

Her kan I sejle i udhulede stammebåde, hugge brænde med jernalderøkse, male mel og bage små brødkiks.På Lejre Forsøgscenter kan I blandt mange andre ting også besøge jernalderlandsbyen.

Sagnlandet Lejre

 Landsbyen består af 4 beboelseshuse og 8 mindre værksteder og udhuse. Alle husene er rekonstrueret på baggrund af husfund fra midten af jernalderen - d.v.s. fra Kristi fødsel til år 200. Forsøgscentret har lavet en kopi af en labyrint fra bronzealderen (1800 til 500 før vor tidsregning). Her kan den hellige soldans danses. Man begynder udefra og danser sig hele vejen ind og ud af labyrinten. 225 m hver vej. Landbohusene, oldtidsgravene, vikingemarkedspladsen og forsøgsværkstederne er andre spændende tilbud til en aktiv oplevelse.

Lejre Forsøgscenter / Sagnlandet Lejre er et enestående og spændende udflugtsmål med huse og miljøer fra stenalder, jernalder og vikingetid, arbejdende værksteder og gamle husdyrracer. Lejre ligger midt på Sjælland, 7 km vest for Roskilde og maks. 1 times kørsel fra enhver by på Sjælland.

Sagnlandet Lejre

I Lejre kan man gå på opdagelse i oldtidens landskaber, huse, haver og værksteder. Man kan suge viden til sig fra kyndige vikingekvinder, jernaldermænd, stenalderjægere og håndværkere. Der er mulighed for at komme tæt på urokser, vildsvin, får, geder og gæs. Børnene kan boltre sig i Båldalen, hvor de kan sejle i stammebåde, male mel, hugge brænde og meget mere.

Det er også muligt at møde forskere og håndværkere i deres arbejde med at skabe nye forklaringer på og fortolkninger af fortidens levn.

Prøv Sagnlandets mange aktiviteter for børn
Sagnlandet Lejre fortæller 13.000 års danmarkshistorie, og du får sanseoplevelser til både øjne, ører, næse, mund, hænder og fødder. Her er masser af aktiviteter for børn: Sejl en tur på søen i bådene af udhulede træstammer, hug med økse som i gamle dage, træn sigtet på spydbanen, kværn dit eget mel, vær med til at fodre både grise, geder, får og ænder og gå på jagt efter fortidens skatte i det arkæologiske vandsold. Tjek Sagnlandets hjemmeside for dagens program.

Hele familien kan også tage en audioguide med ud i landskabet og høre historier for både store og små. Er vejrguderne i ondt lune, så træk i ly i Sagnlandets biograf, og bliv klogere på alt fra stammebådsejlads og korngrutning til vilde vikinger og finurlig forskning.

Sagnlandet Lejre

Lejre Forsøgscenter blev stiftet i 1964 for at skabe ny viden om fortiden ved forsøg. De første huse var fra jernalderen og blev opført omkring en åben plads med omliggende hegn, agre og enge - nøjagtig som det kunne have set ud for 2000 år siden.

De arbejdende værksteder var med fra begyndelsen, og håndværkere i vævestuen, pottemageriet, smedjen og træværkstedet deltog i arbejdet. Formålet var dengang som nu at skabe ny viden om Danmarks fortid. 

Gennem årene er andre perioder af Danmarks historie kommet med. Derfor kan man i dag tage på en tidsrejse fra stenalderens jægere og samlere, til jernalderens bønder, videre til vikingetidens handlende og ende hos 1800-tallets husmænd. Alle centrets gæster - ikke kun skolebørn - kan selv prøve kræfter med nogle af vore forfædres gøremål.

Lejre Forsøgscenter
Slangealleen 2,
4320 Lejre
Tlf: 46 48 08 78   Fax: 46 48 14 05


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK