smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Haderslev Sønderjylland Vælg en region i menuen øverst til venstre
Haderslev  Indbyggere: 21574
Haderslev Kommune: Hans Peter Geil (V)
Kommunens Indbyggere: 55906
Større byHaderslev
International Lufthavn: Sønderborg
Område: Sønderjylland
Region: Region Syddanmark
Vælg område i menuen øverst til venstre

Visit Haderslev

Haderslev - Vojens

I det østlige Sønderjylland byder naturen velkommen fra Årøsund over Haderslev  Dam, Pamhule Skov og helt ud til Gram. Naturen er nok områdets største seværdighed.Haderslev
Haderslev og Vojens har et stort og aktivt erhvervsliv i byerne og ved det nye industriområde ved motorvejstilslutningen. I januar 2007 indgik Haderslev, Vojens, Gram og en række sognekommuner i Ny Haderslev kommune med et samlet indbyggertal på 56.392.
Haderslev Turistbureau står for ture og arrangementer

Haderslev
Haderslev VægterlaugByens navn stammer fra sagnkongen Hader, som i oldtiden lagde navn til en handelsplads ved overgangen over fjorden.
Bebyggelsen voksede sig større og fik købstadsrettigheder i 1192. Byvåbnet viser broen over Møllestrømmen, som det smalleste sted mellem dammen og fjorden hedder.
Frederik 2. opholdt sig ofte på slottet Haderslev Hus, hvor hans søn Christian 4. blev gift med prinsesse Anna Katherina i 1597. I 1644 sprængte svenskerne Hansborg i luften. Efter krigen i 1864 blev Haderslev tysk, for atter at blive dansk i 1920.
Haderslev har de seneste år gennemgået en omfattende udvikling. Hele centrum er omdannet til gågade, og Gravene er renoveret. Havnen omdannes i disse år til attraktive boligområder, og en sejltur med hjuldamperen Helene på Haderslev Fjord er en storslået oplevelse.
Gå på opdagelse i den spændende gamle købstad med de mange smukke, nænsomt restaurerede huse.

Byvandring i Haderslev
På Torvet er der gavlhuse i hollandsk stil, og billedhuggeren Erik Heides 14 skulpturer fra 1987 giver pladsen liv. I sommersæsonen arrangeres guidede byvandringer i den gamle bydel. Haderslev byder desuden på den prægtige domkirke, Haderslev Museum og Ehlerssamlingen i Slotsgade. I sommersæsonen afholdes om aftenen vægtergang i byens centrum.Torvet i Haderslev

Vojens
Vojens ligger centralt ved jernbane, motorvejstilslutning og lufthavn. Vojens voksede op omkring jernbanen, som kom i 1866.
Brdr. Gram anlagde deres køleskabsfabrik i byen, som skabte udvikling og udbygning efter Anden Verdenskrig. Fabrikken er nu helt nedlagt og produktionen flyttet til udlandet.
Vojens en hyggelig by at besøge, rolig og afslappet uden stress og jag.
Byens navn er afledt af Wodens, der egentlig betyder "Odins helligdom".
Det tidligere Vojens Kommunes byvåben viste de to ravne Hugin og Munin, Odins to ravne i den nordiske mytologi. Tandhjulet stod for kommunens industri.
Da speedwaykøreren Ole Olsen ønskede en speedwaybane, sagde Haderslev nej tak, men Vojens sagde ja tak.
Vojens Iskockeyhold er meget aktiv gennem mange år. Et museum viser køleskabe mv. fra tiden med Brdr. Grams fabrik.

Haderslev DomkirkeHaderslev Domkirke
Vor Frue Kirke er anbragt på det højeste sted i byen og knejser over byens tage som et vartegn for den smukke, gamle købstad. Det er en gotisk hallekirke, som blev opført i 1200-tallet. Kirken blev først domkirke efter Genforeningen i 1920. Alterudsmykningen er middelalderlige figurer fra andre danske kirker. Kirkens hjemmeside

Haderslev Museum er Sønderjyllands arkæologiske hovedmuseum. Her findes stor udstilling om Sønderjyllands oldtid. De historiske samlinger omfatter folkedragter, inventar og sølvtøj. Desuden udstilles kopien af Skrydstruppigens dragt (pigen selv findes på Nationalmuseet i København) samt to sjældne guldkar fra den yngre bronzealder. Læs mere på museets hjemmeside.

Sønderjyllands Frilandsmuseum ved Haderslev Museum rummer velbevarede  bygninger - bindingsværkshuse, gamle gårde og en stubmølle - fra egnen.
Om sommeren danner museet rammen om en lang række arrangementer med visesang, folkedans m.m. Haderslev Museum er indgået i et  samarbejde Museum Sønderjylland om områdets museer og slotte.

Ehlers Lertøjssamling
I et smukt hus fra 1577 findes Ehlerssamlingen, som er Nordeuropas største lertøjssamling. Her vises keramik fra middelalderen og op til moderne og mindre egnspræget kunstnerkeramik fra omkring 1940.
Ehlerssamlingen er også en del af Haderslev Museum - læs mere på museets hjemmeside

Natur
Kommunens natur er afvekslende, og man kommer tæt på det hele. Fjorden, dammen, strandene og skovene giver mulighed for mange aktiviteter.
Under den sidste istid gled en istunge ned gennem det midterste Jylland. Isen smeltede, og smeltevandet skabte Tunneldalen fra Tørning, dammen og fjorden.
På en gåtur på sydsiden langs "æ Dam" går man langs med gamle gærder og med vid udsigt, så langt øjet rækker. Undervejs kan man besøge Dyrehaven, som er  Danmarks næststørste dyrehave med kronhjorte og dådyr.
For enden af Dammen kan man fortsætte gennem Pamhule skov til den historiske Tørning Mølle (med udstilling om vandkraftens udnyttelse i Danmark) og rester af en mægtig middelalderborg.
Længere ude ligger Hærvejen, her ligger den historiske Immervad Bro. 


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK