Græsted
Græsted North_Sealand    Region Hovedstaden
Attraktioner Græsted  Esrum Kloster Græsted Denmark  
Esrum Kloster
Esrum Kloster Smile 

Esrum Kloster


Klostergade 11, Esrum 3230 Græsted 3250 Græsted
book room

Read more about Graested North Sealand.

Attraktioner  


Esrum Kloster & Møllegaard Esrum Græsted


Esrum kloster og museum

Esrum Kloster blev grundlagt af Cistercienserordenen i 1151 og fik stor betydning som cisterciensernes åndelige centrum i Danmark. I dag fungerer Esrum Kloster som kulturelt centrum med skiftende udstillinger og et righoldigt program af foredrag, koncerter, teater m.v. Permanent udstilling om cisterciensermunkenes liv. Museumsbutik og klosterhave, genskabt med oprindelige lægeurter. Restaurant med spændende middelaldermad. Årligt riddermarked omkring Skt. Hans med ridderturnering, gøgl, boder og masser af middelalderstemning.

 

I 1997 åbnede Esrum Kloster for omverdenen efter en gennemgribende restaurering. Frederiksborg Amt var initiativtager og drivkraften bag, og det var ambitionen med Esrum Kloster at skabe et oplevelsescenter, der kunne blive Nordsjællands centrum for kultur, aktiviteter og naturoplevelser. Esrum Kloster blev således etableret med de historiske bygninger som stedets særlige attraktion med en forpligtelse til at formidle klosterets kulturhistorie set i sammenhæng med det omgivende kulturlandskab. Fem år tidligere var et center for natur og miljø blevet etableret i de historiske omgivelser på Esrum Møllegård. Ved klosterets åbning for offentligheden var der et ønske om at se kloster- og naturformidlingen i sammenhæng, og det var baggrunden for, at der i 1999 blev etableret en fond, der kom til at stå for den fælles drift af Esrum Kloster og Esrum Møllegård. Esrum Kloster Bygningerne blev stillet til rådighed af henholdsvis Slots- og Ejendomsstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen. 

De forløbne knap 10 år er Esrum Kloster blevet en velbesøgt kulturinstitution med et bredt kulturtilbud i form af udstillinger, foredrag, musik, teater og events, og Esrum Møllegård har tilbudt en bred vifte af aktiviteter inden for natur- og miljøformidling. Aktiviteterne har hovedsagelig været finansieret af amtskommunale tilskud, men der har også været opnået en betydelig egenindtjening. Fonden er således godt på vej til at realisere de oprindelige ambitioner. Der tegner sig nye spændende perspektiver, såfremt tankerne om at etablere en Nationalpark Kongernes Nordsjælland med fokus på natur, fritid og kulturhistorie realiseres.

 

Esrum Møllegaard Kommunalreformen sætter en ny dagsorden, idet Fonden Esrum Kloster & Møllegård skal placeres i det fremtidige landskab med nye opgaver for staten og kommunerne. Det er baggrunden for, at der er udarbejdet denne udviklingsplan for Esrum Kloster & Møllegård, der med afsæt i stedets traditioner og eksisterende aktiviteter afstikker en samlet fremtidig strategi og handlingsplan. Fonden har således fra 1. januar 2007 ændret sine vedtægter, herunder formål og bestyrelsessammensætning. Fonden går dermed ind i en ny fase, hvor det oprindelige udgangspunkt: Bygninger, og tværfaglig indfaldsvinkel til formidling af kulturhistorie og natur er fastholdt, men samtidig knyttet til en mission og vision, som placerer fonden som en aktiv part i oplevelsesøkonomien i hovedstadsregionen. Samtidig afspejler vedtægterne Fondens ønske om fra 2011 at blive permanent forankret i statsligt regi. Fondens bestyrelse har afstukket rammerne for udviklingsplanen ved at vedtage den fremtidige formålsparagraf, vision, mission og hovedstrategi for Fonden.

Esrum Vandmølles historieEsrum Kloster Vandmølle Esrum å
Vandmøllens historie i Esrum strækker sig formentlig tilbage til 1151 hvor Cisterciensermunkene byggede Esrum Kloster. Cisterciensermunkene var kendt for deres store viden om vand og vandkraft. Faktisk er ordenens navn afledt af ordet cisterne. Det er derfor oplagt at antage at de, som de første, har bragt denne teknologi med sig til Esrum. Det er meget sandsynligt at klosteret netop er bygget her på grund af stedets mulighed for at udnytte vandkraften.
Vi ved dog ikke meget om hvor møllen lå og den mølledrift der var i Esrum i Klostertiden. Til gengæld er det mere veldokumenteret hvornår vandmøllen på Esrum Møllegård blev bygget i sin nuværende form.
I Rigsarkivet findes et brev hvor Christian d. 4. giver Falentin Graver kontrakt på at flytte Esrum Å fra sit oprindelige leje til det nuværende. Det betød at åen blev flyttet fra de lavest liggende dele af ådalen til en kanal på et jorddige, der løber fra Esrum Sø til Mølledammen. Vandmøllen må nødvendigvis have fået sin nuværende form og placering på det samme tidspunkt.

Chr. IV og Esrum vandmølleEsrum Møllegaard Esrum Å og vandmølle
Esrum Å, som du ser den i dag, er ikke den oprindelige å. Den lå nede i den lave del af engen mellem møllegården og klostret. Men der var faldet for lille til effektiv mølledrift. Christian d. IV kom ofte på Esrum Kloster, som på det tidspunkt var kongens Ladegård. Her kunne han sidde og se ud på åen i engen og tænke i bygningsværker. Det resulterede i, at han i 1605 fik gravet en ny kanal, som havde et meget lille fald fra Esrum Sø til der, hvor Esrum Vandmølle ligger nu. Det betød at han kunne bygge en mølle med et fald på 2.80 m og sætte et stort mellemfaldhjul i på 5,39 m i diam. Møllen fulgte med udviklingen og fik efter en brand i slutningen af 1800 tallet skiftet træhjulet ud med en turbine.

Kværn og savværkEsrum Kloster Vandmølle Esrum å
Det blev en storhedstid for Esrum Vandmølle. Møllen fungerede helt frem til 1967 som kværn- og valsemølle for omegnens bønder. De sidste år var det dog mest foder til dyrene den producerede. I dag maler møllen kun ved særlige lejligheder. Møllen fungerede også i en årrække som savværk. Det stoppede i 1917. Du kan se indløbet, der førte træet ind til savværket i brolægningen, som nogle aflange sten foran den del af bygningen, der i dag huser toiletter.

Strøm
Og så har møllen produceret strøm fra et lille elværk. Det startede omkring 1913 og strømmen blev lagret som jævnstrøm på store syrebatterier og leveret til 5 landsbyer i omegnen. Men elværket på Esrum Vandmølle kunne ikke klare konkurrencen fra Nesa, der introducerede vekselstrøm i 1943. I 1991 da møllen blev renoveret for at indgå i natur- og besøgscentret Esrum Møllegård blev elproduktionen genoptaget og kørte i 10 år i forårsmånederne, når der var rigeligt med vand. Samtidig blev der gravet et omløb omkring møllen, for at forbedre fiskenes muligheder for at svømme op i Esrum Sø.

Åbningstider:
Sommer: tir-søn kl. 10.30 - 16.30
Vinter: tor-søn kl. 11.00 - 16.00

Esrum Kloster & Møllegård
Klostergade 11, Esrum
3230 Græsted
Tel. 48 36 04 00
Fax 48 39 80 16
kloster@esrum.dk

Læs mere om Esrum Kloster

Hent folder og turkort over Esrum KlosterEsrum Klostermølle

Esrum Kloster Græsted

ligger i Græsted, og kan tilbyde dig en velbeliggende Bed and Breakfast B&B.
Hvis du vælger et ophold på Esrum Kloster Græsted, eller bare en enkelt overnatning på Esrum Kloster Græsted, kan du opleve følgende, blandt mange andre attraktioner i Græsted.

Esrum Kloster, clik på Esrum Kloster Græsted og reserver plads direkte på Esrum Kloster hjemmeside. I kort afstand fra Esrum Kloster i Græsted, kan du vælge en af de mange restauranter og spisesteder i Græsted


Telefon:      Esrum Kloster   Homepage: Esrum Kloster

Se bedømmelse Bedømmelse af Esrum Kloster Græsted, Har du ris eller ros til denne Bed and Breakfast, Skriv din bedømmelseHotel Bedømmelse


Esrum Kloster Græsted Denmark
Page:  1
[1]   2   3   4   5   6   >

Sankt Vincent Katolske kirke HelsingørSankt Vincent Katolske kirke Nygade 8 A 3000 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Sankt Vincent Katolske kirke er en del af Helsingørs historie med Sankt Vincent søstrene, som prægede bybilledet med deres hvide "hatte"



Havfiskeri Øresund Lystfiskerture Juventus M-S Helsingør HelsingørHavfiskeri Øresund Lystfiskerture Juventus M-S Helsingør Nordhavn Bro 15 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
M/S Juventus er godkendt af søfartsstyrelsen til sejlads med passagere. Båden bliver løbende kontrolleret af den danske søfartsstyrelse med fornyelsessyn af både skrog og sikkerhedsudstyr til lystfiskeri.



Helsingør Golf HelsingørHelsingør Golf Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør



Hvad sker der i Nordsjælland - Events og oplevelser HelsingørHvad sker der i Nordsjælland - Events og oplevelser Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Se attraktioner og seværdigheder i Hovedstadsområdet Se også Event - Aktiviteter - arrangementer og oplevelser i Nordsjælland



ANTARES ARRESØ og HAVSTRYGEREN HelsingørANTARES ARRESØ og HAVSTRYGEREN Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør

Open: Hverdage:(man-tir.se pens.ture) kl. 08:00 til 15:00 Lør- og søndage samt Jul-Nytår + Helligdage kl. 07:00 til 12:00 - kl. 12:00 til 17:00
Sommer aftener man-tor. kl. 17:00 til 21:00 Pensionistture (med gratis kaffe) Mandage 08:00 til 14:00 Tirsdage 09:00 til 15:00


Havfiskeri lystfiskerture HAVHESTEN HelsingørHavfiskeri lystfiskerture HAVHESTEN Nivå havn Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Havfiskeri Skovture – Firmature – Fødselsdagsture – Sightseeingture – taxi sejlads – Hven / Ven ture arrangeres efter aftale.

Open: Se vores Booking-kalender på vores hjemmeside


Kulturværftet HelsingørKulturværftet Allegade 2 3000 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Kulturværftet forener Helsingørs værftshistoriske ånd med et moderne center for kulturel innovation. Kulturværftet er mere sted end bygning, da værftet med sin rigdom af forskelligartede rumligheder fremstår som et mødested, der inviterer til at gå på opdagelse, til indlevelse og til udfoldelse.

Open:

ÅBNINGSTIDER

Kulturværftets reception: Mandag-fredag: 10-21 / Lørdag-søndag: 10-16
Biblioteket: Mandag-fredag: 10-21 / Lørdag-søndag: 10-16
Krydsfeltet (udstillingsrum): Mandag: Lukket / Tirsdag-fredag: 13-19 / Lørdag-søndag: 10-16
Værftsmuseet: Mandag: lukket / Tirsdag-fredag: 12-16 / Lørdag: 12-14 / Søndag: 12-16
Kulturværftets Spisehus: Mandag: 10.30-17 / Tirsdag-fredag 10.30–21 / Lørdag 10.30-18 / Søndag 10.30-17

KULTURVÆRFTET ER LUKKET PÅ HELLIGDAGE


S/S Bjørn 1981 HelsingørS/S Bjørn 1981 Topsejlet 53 3000 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
S/S Bjørn var i funktion indtil 1981, hvor Dansk veteranskibsklub til bevarelse af gamle skibe overtog S/S Bjørn for 72 kr.



Havfiskeri fisketure og lystfiskeri på Øresund fra Helsingør HelsingørHavfiskeri fisketure og lystfiskeri på Øresund fra Helsingør 3000 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Øresund er et af de allerbedste steder i Skandinavien for havfiskeri. I sommerhalvåret byder lystfiskeri og havfiskeri i Øresund på bl.a. hornfisk, fladfisk sild og ikke mindst de såkaldte sommertorsk på 3 -10 kg. I vinter-halvåret er det sild og de berømte stortorsk, der hugger derude



Sct. Mariæ kirke Karmeliterklosteret HelsingørSct. Mariæ kirke Karmeliterklosteret Sct. Annagade 38 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Sct. Mariæ kirke er oprindeligt en klosterkirke, opført som en del af det prægtige Karmeliterkloster (Vor Frue Kloster) i Helsingør af fattige hvidebrødre



Skibsklarergården HelsingørSkibsklarergården Strandgade 91 3000 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Skibsklarergården er et unikt velbevaret hus med interiør fra Øresundstoldtiden. Øresundstolden var en af Danmarks vigtigste indtægtskilder

Open: tirsdag - fredag og søndag kl. 12-16. samt lørdag kl. 10 - 14


Segway Tour guide Helsingør HelsingørSegway Tour guide Helsingør Ny Kronborgvej 2 3000 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Oplev Helsingør på Segway. Uanset om du vil have hele historien eller om du bare ønsker at prøve den fantastiske følelse af at køre på en Segway, så har vi turen for dig. Vi ses hos Segs



Øresundsakvariet HelsingørØresundsakvariet Strandpromenaden 5 3000 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Øresundsakvariet er skabt til at formidle dyrelivet i Øresunds karakteristiske havbundsmiljøer. Se de nyligt renoverede biotopakvarier hvor du fra det lave vands sandbund føres ud i dybet



Helsingør Bymuseum HelsingørHelsingør Bymuseum Sct. Anna Gade 36 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Helsingør by og historien bag.



Danmarks Tekniske Museum HelsingørDanmarks Tekniske Museum Fabriksvej 25 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Her kan spørge jørgen og pilfinger få sin lyst styert



Søfartsmuseet HelsingørSøfartsmuseet Ny Kronborgvej 1 3000 Helsingør

Attraktioner seværdigheder aktiviteter museer slotte og herregårde Helsingør
Velkommen i Danmarks søfartsmuseum. Følg de skrånende broer ned i den gamle tørdok mellem Kronborg og Kulturværftet og træd ind i et underjordisk museum, tegnet af det verdenskendte arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group.

Open: Tirsdag-søndag kl. 11-17. Har dog åbent nogle mandage, ifm. skoleferier, se under Arrangementer, hvis det er relevant.
Juli og august: Alle dage kl. 10-17.
Lukket: 24., 25., 26. og 31. december samt 1. januar.


Page:  1
[1]   2   3   4   5   6   >
North Zealand