Tibirke Bakker Tisvilde Hegn
|
Tibirke bakker Tisvilde Hegn |
Øst for Tisvilde Hegn ligger Tibirke Bakker. Velhavere og kunstnere købte grunde i Tibirke Bakker i starten af det 19. århundrede, fordi de var betaget af områdets skønhed. tibirke bakker ejes stadig af private, og er omfattet af en fredning. Det er tilladt at færdes på veje og stier, som bl.a. fører til et storslået udsigtspunkt midt i området. Fra "Udsigten" kan man se Arresø, en stribe vand fra Roskilde Fjord og Gribskov.
Tisvilde Hegn er Danmarks femte største skov som strækker sig fra Tisvildeleje langs kysten til Asserbo plantage.
|
Tibirke bakker Tisvilde Hegn |
Tisvilde Hegn området
Tisvilde Hegn. Ole MallingKlitterne, stranden og Melby Overdrev udgør til sammen et ganske enestående område på Sjælland. Mellem Tisvildeleje og Liseleje strækker sig en 9 km lang kystlinie med brede kystklitter. Her findes nogle af de mest eftertragtede badestrande i Nordsjælland. Klitterne er skabt af havets og vindens påvirkninger gennem årtusinder. Havet aflejrer sand på stranden, og vinden fører det ind over land, hvor det opfanges og danner klitter. Klitterne er en meget sårbar naturtype, og de er vigtige at bevare for at undgå sandflugt.
Bag klitterne ligger skoven, som består både af løv- og nåleskov.
Tisvilde Hegn er særlig kendt for Troldeskoven, som er en forunderlig fyrreskov med vredne og snoede træer. Skoven er fattig på næringstoffer pga. den sandede jordbund. Det betyder at floraen er anderledes end i andre mere frodige skove i Nordjælland. Bl.a. vokser den for Danmark sjældne Linea her og flere arter af vintergrøn. Skoven indeholder mange fortidsminder, især gravhøje, en tilsandet landsby og den kendte Asserbo Slotsruin.
Melby Overdrev med sine forskellige klit- og hedetyper, fattigkær m.m. er levested for mange sjældne planter, fugle og insekter. Området nyder stor opmærksomhed blandt fagfolk og naturinteresserede.
Der findes afmærkede vandreruter, et udbredt oriensringsløbs net, hundeskov og lejr- og grillplads i området.
Egnen omkring Tisvilde Hegn er præget af landskabets forandringer gennem to perioder.
Ved landhævningen i slutningen af stenalderen for ca. 4.000 år siden, delte stenalderhavets kystskrænt området. Nyt land, som kaldes den hævede havbund, opstod vest for Strandvejen mod Asserbo og Liseleje, mens det "gamle land" over kystskrænten i Tisvilde Hegn forblev.
|
Melby overdrev Tisvilde Hegn |
Melby Overdrev
Navnet er misvisende, for Melby Overdrev er i virkeligheden en hede – Sjællands eneste store lynghede, der strækker sig over halvanden km2 lige ud til klitten og havet ved Liseleje.
Når heden blomstrer tæt som et lilla tæppe i august er Melby Overdrev allersmukkest. Og der er mange spændende planter og dyr at opleve på heden. Der er sjældne orkideer som f.eks. bakkegøgelilje og flere arter af gøgeurt, fugle som bl.a. hedelærke, natravn og markpiber og 34 rødlistede sommerfuglearter.
|
Torup – den tilsandede landsby |
Torup – den tilsandede landsby
Inde midt i skoven i en irgrøn lysning støder du på udgravningerne fra den gamle landsby Torup, der blev begravet af sand under den store sandflugt.
I 1500-tallet berettes der om en stor landsby på 18 gårde, men i sidste del af århundredet begynder sandflugten for alvor at hærge.
I 1592 er der kun seks gårde tilbage. Herefter nævnes Torup ikke længere. Byen var simpelthen forsvundet. Den blev først fundet igen i 1958, hvorefter en af gårdene i den gamle landsby blev udgravet.
|
Dyr og planter Tisvilde Hegn |
Dyr og planter
I Tisvilde Hegn kan du opleve et varieret dyre- og planteliv af både almindelige og mere sjældne arter. Flere værdifulde urter, som er indvandret fra de nordiske nåleskove, f.eks. orkideen knærod, arter af vintergrøn og linnea, er knyttet til denne meget mosrige nåleskov, og du kan finde mange forskellige arter af mosser, laver og svampe.
Tisvilde Hegn er et godt levested for mange insekter, krybdyr, småfugle og rovfugle. Flere sjældne arter af biller og sommerfugle trives godt i den lysåbne, gamle nåleskov, og både stor vandsalamander og grøn frø lever her.
Fuglearterne gråsisken, misteldrossel og hedelærke holder normalt til på de vestjyske heder, men du kan også finde dem her sammen med mere sjældne arter som f.eks. markpiber og huldue. Sortspætten er Europas største spætte, og den ses ofte i området. Den er helt sort med rød isse eller nakke og har et højt gennemtrængende skrig. Sortspætten yngler i høje træer, hvor den udmejsler et 1/2 -1 meter dybt redehul.
Hvis du er heldig, kan du se både rådyr og krondyr i Tisvilde Hegn.
Krondyrene stammer fra Jægersborg Dyrehave. De blev hentet hertil i 1976 og de senere år har de spredt sig i de nordsjællandske skove.
Læs
eller download vandretursfolderen fra Tisvilde hegn
Tibirke Bakker Tisvilde Hegn Tisvilde finder du i Tisvilde, og kan tilbyde dig en velbeliggende Bed and Breakfast B&B..
Hvis du vælger et ophold på Tibirke Bakker Tisvilde Hegn Tisvilde, eller bare en enkelt overnatning på Tibirke Bakker Tisvilde Hegn Tisvilde, kan du opleve følgende, blandt mange andre attraktioner i Tisvilde.
Tibirke Bakker Tisvilde Hegn, clik på Tibirke Bakker Tisvilde Hegn Tisvilde og reserver plads direkte på Tibirke Bakker Tisvilde Hegn hjemmeside. I kort afstand fra Tibirke Bakker Tisvilde Hegn i Tisvilde, kan du vælge en af de mange restauranter og spisesteder i Tisvilde
Telefon: Tibirke Bakker Tisvilde Hegn Homepage: Tibirke Bakker Tisvilde Hegn
Se bedømmelse af Tibirke Bakker Tisvilde Hegn Tisvilde, Har du ris eller ros til denne Bed and Breakfast, Skriv din bedømmelse