Furesø Holte
Furesø, der er Danmarks dybeste sø, ligger i Nordsjælland ca. 12 km i luftlinje fra Københavns centrum. Den ejes af Miljøministeriet, Naturstyrelsen og administreres af Københavns Statsskovdistrikt. Den er en del af Mølleå-systemet, samt den største sø i dette system. Søen tilføres vand fra Mølleåen, som udspringer i afløbet fra Bastrup sø og løber gennem Farum sø, før den kommer ind i Furesø ved Fiskebæk og løber ud ved Frederiksdal, og videre til Lyngby sø og Bagsværd sø, før den efter 40 km ender i Øresund. Desuden tilføres vand til Furesø via en kanal fra Vejlesø.
Furesøen hed oprindeligt Fuursø, fra fuur, det gamle navn for træarten fyr. Skovfyrren var – sammen med birketræet – et af de første træer, som kom til Danmark efter istiden, og søen har derfor tidligere været omgivet af en "urskov" af skovfyr.
Furesø har et areal på 940 ha (9.400.000 m²) og dermed Nordsjællands tredjestørste sø efter Arresø og Esrum Sø, med en største vanddybde på 37,7 meter. Der er om sommeren sejlads på søen med "Bådfarten". Desuden findes sejlklub, roklub mv. – ligesom der er mulighed for at leje mindre både og kanoer. Langs Furesøens nordlige bred mellem Farum, gennem Bistrup og til Holte ligger et våd-, mose- og engområde, der kaldes Vaserne, hvor talrige tørvegrave fra 2. verdenskrig veksler med ellesumpe og danner et varieret landskab. Vaserne er kendt for sit rige fugleliv, bl.a. er her en bestand af nattergale. I hver sin ende af søen er der indrettet badestrande: Frederiksdal Fribad og Furesøbad. Ved Frederiksdal Fribad ligger resterne af et middelalderligt voldsted, ved navn Hjortholm Voldsted. Søen udgjorde tidligere grænsen mellem Københavns Amt og Frederiksborg Amt.
Furesø er beskyttet naturtype "3150" i det europæiske NATURA 2000-netværk., og er både habitatområde og fuglebeskyttelsesområde. Flere områder er fredet: Vaserne, Næsset, ved Frederiksdal og ved Stavnsholt.
I poesien har digteren Christian Winther gjort Furesø kendt ved sit digt: Flyv, Fugl! flyv over Furesøens
vove!.
Fakta om Furesø
Areal: 932 ha
Middeldybde: 13,5 meter
Største dybde: 37,7 meter
Volumen: 127 mio. m3
Vandspejl: 20 m.o.h
Vandets opholdstid: 10,6 år
Sejlads
Sejlads uden motor er tilladt for alle i bl.a. kano, kajak, ro- og sejljolle, windsurfer. Der må gøres landgang på landgangsstederne, der er markeret ved skiltning.
Sejlads med motor kræver forudgående tilladelse. For alle fartøjer i Furesøen, både hjemmehørende og gæstebåde, gælder, at de ikke må behandles med biocidholdige bundmalinger . Reglerne er gældende for alle ferske vande.
Fiskeri
Lystfiskeriet er tilladt for alle, dog må der ikke landes ål eller fiskes med selvfangende redskaber (ruser). Fiskeri er dog betinget af, at der er indløst det obligatoriske fisketegn .
Badning
Der er gode bademuligheder ved Furesøen. Her findes 3 friluftsbade, Frederiksdal Fribad (ved den sydlige del af søen), Furesøbad (ved den nordvestlige del af søen) og Kinabugten (ved den sydlige del af Store Kalv). De 2 førstnævnte steder er der anlagt sandstrand og der er opsyn fra livreddere. Badning og snorkeldykning kan foregå overalt i søen.
Alger
På varme sommerdage kan opblomstringen af blågrønalger være voldsom. Algerne vil i disse perioder være i hele søen, men kan variere i mængder og flytte sig rundt i søen fra dag til dag. Hvis vandet er grønt eller uklart, eller hvis ikke man kan se sine fødder, når man står i vand til knæene, bør man ikke bade.
Se også: Alger i badevandet
Dykning
Flaskedykning kræver forudgående tilladelse, ansøgning foretages på Book i naturen
Generelle regler for Furesø - specielt for naboer til søen
-
Broer, havne, kystsikring etc. kan ikke etableres uden tilladelse fra Naturstyrelsen.
-
Træer, buske, rørskov etc. må ikke fjernes uden tilladelse fra Naturstyrelsen.
-
Udlægning af bøjer, forankringssten etc. må ikke finde sted uden tilladelse fra Naturstyrelsen.
Eventuelle forespørgelser og ansøgninger rettes til:
Naturstyrelsen Østsjælland, Fægyden 1, 3500 Værløse
tlf.: 72 54 30 00 e-mail: osj@nst.dk
Er man i tvivl om hvor skellet til Furesøen går, hvilke arealer der evt. er omfattet af fredninger, fredsskov, beskyttelseslinier etc., se www.miljoeportal.dk.
Bekendtgørelser, retningslinjer og aftaler på Furesøen
Natura 2000 er en fælles betegnelse for habitatområder og fuglebeskyttelsesområder i EU. Områderne er udpeget for at beskytte og bevare bestemte naturtyper og arter af dyr og planter, som er af betydning for EU.
Udpegede områder
Furesø Holte - Frederiksdal Holte finder du i Holte, og kan tilbyde dig en velbeliggende Bed and Breakfast B&B..
Hvis du vælger et ophold på Furesø Holte - Frederiksdal Holte, eller bare en enkelt overnatning på Furesø Holte - Frederiksdal Holte, kan du opleve følgende, blandt mange andre attraktioner i Holte.
Attractions: Christiansborg Slot Amalienborg Slot Operahuset H. C. Andersen Eventyrhuset
Furesø Holte - Frederiksdal, clik på Furesø Holte - Frederiksdal Holte og reserver plads direkte på Furesø Holte - Frederiksdal hjemmeside. I kort afstand fra Furesø Holte - Frederiksdal i Holte, kan du vælge en af de mange restauranter og spisesteder i Holte
Telefon: Furesø Holte - Frederiksdal Homepage: Furesø Holte - Frederiksdal
Se bedømmelse af Furesø Holte - Frederiksdal Holte, Har du ris eller ros til denne Bed and Breakfast, Skriv din bedømmelse