Christiansborg slot
Christiansborg Slot hviler på 800 år gamle slotsruiner
Christiansborg Slot. Slottet danner rammen om Dronningens officielle rolle. Hovedstadens kanaler snor sig rundt om kongerigets
kerne.
I De Kongelige Repræsentationslokaler modtager Dronningen statsoverhoveder og folket i audiens.
På Christiansborg Slot underskriver Dronningen landets love, afholder nytårskure, statsbesøg og regentjubilæer. Ligesom hendes forgængere har gjort det i århundreder.
På Christiansborg Slot udråbes Kongen eller Dronningen fra Tronsalens balkon
Fra Tronsalen træder landets statsminister ud på balkonen med monarken ved sin side og udråber kongen eller dronningen, når en ny regent træder til. Lige siden enevælden i 1660 har landets regeringsleder udråbt en ny konge fra
Christiansborg Slot på Slotsholmen. Sidste gang en regent blev udråbt var i 1972, da Margrethe 2. klædt i sørgedragt overtog tronen fra sin far. Kun en dag efter hans død.
|
Tronsalen og Tronstolene |
Tronstolene er et historisk minde fra Enevældens tid
Selvom Dronningen ikke bruger tronstolene, står de der endnu som et historisk minde fra enevældens fortid fra 1660 til 1848.
Kongens trone prydes af to forgyldte løver og dronningens af to forgyldte fabeldyr, som kaldes griffe.
Tronstolene var lige ved at gå til i flammerne, da slottet brændte i 1884, men heldigvis blev de reddet ud i tide.
|
Fløjelsgemakket Christiansborg Slot |
Fløjlsgemakket
Kostbare silketapeter omkranser Dronningen og hendes gæster
Når der er store fester på slottet, står kongefamilien på række i Fløjlsgemakket og byder gæsterne velkommen, inden de fortsætter ind i den festpyntede Riddersal.
Solkongens soveværelse på Christiansborg Slot
Solkongen Louis 14.s soveværelse på Versailleslottet i Frankrig var forbilledet, dengang arkitekterne indrettede fløjlsgemakket på Christiansborg Slot. 300 meter røde fløjlstapeter, vævet i Indien med det danske rigsvåben, de tre løver og de ni hjerter, pryder i dag salen. I 2015 blev de 100 år gamle tapeter udskiftet med nye, dekorationerne fik nye forgyldninger, og marmoren blev poleret.
|
Riddersalen |
Christiansborg Slot Riddersalen
Slottets hjerte og rammen om kongelige fester, Riddersalen, er den storslåede ramme om Dronningens gallamiddage ved statsbesøg og aftenselskaber. Den 40 meter lange, 14 meter brede og 10 meter høje sal er slottets største. På festdage kan der dækkes op til 400 gæster.
En strålende festsal
Farverne fra blomster, sølvtøj, porcelæn og guldstager blander sig med de farverige gobeliner. Efter middagene bliver salen ryddet for borde og sølvtøj og forvandlet til et stort dansegulv. Hele salen er et levende, glimtende hav af farver og folk, når gæsterne danser lancier i salen. Men Riddersalen stråler også på grå hverdage.
Salens vægge er udsmykket med Bjørn Nørgaards farvestrålende gobeliner, i loftet hænger glaslysekroner fra Venedig, og væggene er dekoreret med gul marmorering. Det skarpe øje vil finde ansigterne af både kunstneren Bjørn Nørgaard og Dronningen i marmoreringen.
|
Dronningens Håndbibliotek Christiansborg Slot |
Dronningens Håndbibliotek
Johannes Larsens storke cirkler roligt i loftet, og de kloge ugler kigger ned fra deres forgyldte gesimser i Dronningens Håndbibliotek. Biblioteket er Kongehusets private samling af danske og udenlandske værker og en del af Kongernes Samling. Tre hyldekilometer bøger er det blevet til igennem tiden. Selv om bogreolerne folder sig ud i hele salen, er det faktisk kun 10% af Dronningens bogsamling, der står på Christiansborg Slot. Resten befinder sig på Amalienborg.
Stakke af bogskatte i Dronningens Håndbibliotek
Den første bog til samlingen satte Frederik 5. på sin bibliotekshylde i sin regeringsperiode fra 1746 til 1760, og siden er titusindvis kommet til. Nogle af dem er bogskatte som signerede førsteudgivelser af bl.a. H.C. Andersens eventyr. Andre er håndskrifter, tegninger, landkort og fotografier. I Dronningens Håndbibliotek på Christiansborg Slot holdes der møder, frokoster og teselskaber i den forgyldte herlighed.
|
Alexandersalen |
Alexandersalen
I dag er salens Alexanderfrise rammen om mindre middage, frokoster, receptioner og besøg af Forsvaret under nytårskuren. I sammensuriet af mosaikker, guld, spejle og søjler genlyder salen af snak, latter og klirrende kaffekopper, når Forsvaret venter
for at ønske Dronningen et godt nytår.
Kejseren rider ind i salen.
Salen har fået sit navn efter Bertel Thorvaldsens marmorfrise, der indrammer salen under loftet. I sin stridsvogn kører Alexander den Store ind i Babylon engang i 300-tallet. I kejserens hjulspor følger hans fodsoldater og ryttere.
Der er omvisning i de Kongelige Repræsentationslokaler
Alle dage i åbningstiden: på dansk kl. 11 og på engelsk kl. 15.
LÆS MEGET MERE OM DE KONGELIGE GEMAKKER KLIK PÅ MENUEN OVENOVER
Christiansborg Slot København finder du i København, og kan tilbyde dig en velbeliggende Bed and Breakfast B&B..
Hvis du vælger et ophold på Christiansborg Slot København, eller bare en enkelt overnatning på Christiansborg Slot København, kan du opleve følgende, blandt mange andre attraktioner i København.
Attractions: Christiansborg Slot Amalienborg Slot Operahuset H. C. Andersen Eventyrhuset
Christiansborg Slot, clik på Christiansborg Slot København og reserver plads direkte på Christiansborg Slot hjemmeside. I kort afstand fra Christiansborg Slot i København, kan du vælge en af de mange restauranter og spisesteder i København
Telefon: Christiansborg Slot Homepage: Christiansborg Slot
Se bedømmelse af Christiansborg Slot København, Har du ris eller ros til denne Bed and Breakfast, Skriv din bedømmelse