Helsingør
Helsingør North_Sealand    Region Hovedstaden
Attraktioner Helsingør  Marienlyst Slot Marienlyst Alle Helsingør Denmark  
Marienlyst Slot Marienlyst Alle

Attraktioner  


Marienlyst Slot Helsingør


Marienlyst Slot Helsingør

Marienlyst Slot, der er beliggende ved den nordlige ende af Marienlyst Allé, er opført i perioden 1759-63 efter tegninger af den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin. Den regerende konge, Frederik den Femte, havde gennem sin hofmarskal, Adam Gottlob Moltke, bedt Jardin om at ombygge det eksisterende lysthus Lundehave, der var opført for Frederik den Anden i 1587-88.

Lundehave var en tre etager høj bygning, opført op mod kystskrænten og med indgang fra denne, sandsynligvis efter tegninger af den kongelige bygmester Hans van Steenwinckel (den Ældre). Stilen var norditaliensk renæssance med en façade karakteriseret ved åbne loggiaer ud for underste og mellemste etage og en balustradeprydet altan øverst. Jardin valgte at udvide denne bygning med sidepartier i samme højde og dybde, men trukket lidt tilbage, således at den oprindelige bygning nu dannede midtpartiet, stadig karakteriseret ved sine loggiaer.

Bygningens helhed sikredes ved den kraftige, omløbende hovedgesims, kronet af en balustrade omkring det flade tag. Bygningens rusticerede underetage og medailloner og festoner over vinduer og arkader i mellemste etage understreger den nyklassicistiske arkitektur, måske ikke så markant som i Jardins aldrig realiserede projekt til Frederikskirken, men snarere med et fransk tilsnit, ligesom rokokoen ikke helt fornægter sig i denne tidlige periode af nyklassicismen. N.-H. Jardins bygningsværk blev benævnt Moltkes Lysthus efter den officielle bygherre. I 1767 fik det sit nuværende navn efter Frederik den Femtes anden dronning, Juliane Marie. På W.A. Müllers kobberstik (billede til højre) fra 1767 ses en perspektivtegning af Jardins haveanlæg.Marienlyst slot Helsingør

Parterrehaven Marienlyst Slot HelsingørParterrehaven er ligeledes tegnet af Jardin, men denne forfaldt gennem årene og blev sidenhen løbende ændret i takt med tidens smag og behov, ikke mindst efter Helsingør Kommunes køb af hele ejendommen i 1851. I 1919 blev haven omlagt til sit nuværende udseende efter tegninger af gartner G.N. Brandt i klar respekt for Jardins klassicistiske anlæg og under hensyntagen til offentlighedens adgang til og brug af haven. Muren omkring haven stammer fra Christian den Fjerdes tid, men kun få partier, primært den sydlige del mod den tidligere køkkenhave, hvor Slotsgården nu er opført, stammer fra den tid. Den vestlige og nordlige del af muren på toppen af kystskrænten blev i 1932 nedrevet og er i 2008 erstattet af en bøgehæk.

Marienlyst Slot benyttedes af kongehuset op til Frederik den Sjettes tid, hvorefter bygningen blev overladt som bolig for kammerherre Adam Gottlob von Krogh, der tillige forpagtede de tilliggende jorder. Efter hans død i 1839 blev enken, Magdalene von Krogh, boende til sin død i 1847. I 1848 overlod Frederik den Syvende Marienlyst til brug som rekreationshjem for soldater, der var blevet såret i krigen.

Marienlyst slot HelsingørDet var imidlertid ikke egnet til formålet, hvorfor hele ejendommen blev udbudt til salg ved offentlig auktion. Køber blev Helsingør Kommune, der for at financiere købet, solgte det meste af de ca. 110 tønder land fra i større parceller. I 1857 blev Marienlyst udlejet til hotelformål. I 1904 blev bygningen lejet ud til bolig for tre familier. Mellemetagen blev i 1930 indrettet til bymuseum, og i 1940 blev hovedetagen indrettet til samme formål. Efter en gennemgribende restaurering i 1953 fik Marienlyst status som repræsentationslokaler for Helsingør Byråd. I 1990 blev forvalterboligen i stueetagens nordre del restaureret for at indgå i museets udstillingsareal.

Marienlyst Slot, der ejes af Helsingør Kommune, har i en længere årrække foruden den permanente samling af malerier og Helsingør-sølv fra det 18. og 19. århundrede - haft en række skiftende udstillinger, primært af kunsthistorisk art. Af maleriudstillinger kan nævnes  Vilhelm Petersen - en glemt guldaldermaler  og  Marinemaleren C.F. Sørensen. Inden for dansk kunsthåndværk har været vist udstillingerne "Den danske broche", Den keramiske kande og "Dyret i leret".

Parterrehaven Marienlyst Slot HelsingørI efteråret 2008 blev der desværre konstateret råd og et angreb af ægte hussvamp på slottet, som efterfølgende blev lukket for publikum med henblik på renovering. I forbindelse med bekæmpelse af svampeangrebet har man erfaret, at der er tale om adskillige angreb, som dels har spist af træbjælkelagene, dels kan findes i murværk, vinduesoverliggere, gesimskonstruktionen og bindingsværkskonstruktionerne i de indvendige vægge. I et afgrænset område af slottet afprøvede man en svampebekæmpelsesmetode, som består af en totalopvarmning. Prøven blev overvåget af Teknologisk Institut og gav et meget positivt resultat i forhold til de bekymringer, som museet havde med hensyn til de eksisterende træpaneler og bemalinger. Varmebehandlingen af de øvrige interiører blev begyndt i april 2010. 2012 blev den udvendige renovering færdig og svampeangrebet bekæmpet. Helsingør Kommune ønskede at sælge slottet, men den private forening Marienlyst Slots Venner blev dannet. Den har fået omkring 6 måneder til at rejse fondsmidler til den indvendige færdiggørelse samt til oprettelsen af en non-profit erhvervsdrivende virksomhed, der skal drive aktiviteterne i slottet og parken.

Frederik VII skænker Marienlyst Slot til offentlighedens brug som invalidehotel
Brevet til finansministeren, grev Moltke, hvor Frederik den Syvende overdrager Marienlyst slot til brug for krigsinvalider.
Brevet lyder:

"Da vi agte at lade Marienlyst Slot indrette til et Invalide Hotel og derefter at skienke det til det Offentlige, ville Vi allernaadigst modtage dine Yttringer om, hvorledes denne Vor Hensigt, hvorved Vi fornemmelig tilsigte at giove Vore tappre Krigere et Beviis paa Vor Bevaagenhed og Erkiendtlighed, paa bedste Maade maatte være at udføre, og af hvilke Fonds Om-kostningerne til de fornødne Indretninger paa Slottet kunne være at udrede. Iøvrigt ønske vi at denne Sag forbliver i Hemmelighed. Befalende dig Gud.

Givet paa Vort Slot Christiansborg den 3die Julii 1848.

Frederik R."

Marienlyst Slot Marienlyst Alle Helsingør finder du i Helsingør, og kan tilbyde dig en velbeliggende Bed and Breakfast B&B..
Hvis du vælger et ophold på Marienlyst Slot Marienlyst Alle Helsingør, eller bare en enkelt overnatning på Marienlyst Slot Marienlyst Alle Helsingør, kan du opleve følgende, blandt mange andre attraktioner i Helsingør.

Marienlyst Slot Marienlyst Alle, clik på Marienlyst Slot Marienlyst Alle Helsingør og reserver plads direkte på Marienlyst Slot Marienlyst Alle hjemmeside. I kort afstand fra Marienlyst Slot Marienlyst Alle i Helsingør, kan du vælge en af de mange restauranter og spisesteder i Helsingør


Telefon:      Marienlyst Slot Marienlyst Alle   Homepage: Marienlyst Slot Marienlyst Alle

Se bedømmelse Bedømmelse af Marienlyst Slot Marienlyst Alle Helsingør, Har du ris eller ros til denne Bed and Breakfast, Skriv din bedømmelseHotel Bedømmelse


Marienlyst Slot Marienlyst Alle Helsingør Denmark
Page:  1
[1]   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   >

Søfartsmuseet Aabenraa AabenraaSøfartsmuseet Aabenraa H.P. Hanssens Gade 33 6200 Aabenraa

I bunden af den idylliske Aabenraa fjord ligger den gamle søfartsby Aabenraa, og her finder du også Søfartsmuseet Aabenraa

JØRN UTZON CENTER AalborgJØRN UTZON CENTER SLOTSPLADSEN 4 Aalborg

Den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon er manden, der har skabt Utzon Center i Aalborg sammen med sin søn Kim Utzon. Utzon Center blev hans sidste værk, inden han døde som 90-årig i november 2008

Aalborg Zoo AalborgAalborg Zoo Mølleparkvej 63 9000 AalborgAalborg Zoo video

I Aalborg Zoo sker der noget vildt året rundt, og hele familien kan være sammen om sjov leg, læring og gode oplevelser

Klatreparken Aalborg AalborgKlatreparken Aalborg Faunavej 7 - Mølleparken 9000 Aalborg

Glæd dig til timevis af sjove, vilde og udfordrende klatreoplevelser i Randers. Kom og prøv vores klatrebaner med mange aktiviteter i varierende højder

ARoS - Aarhus Kunstmuseum AarhusARoS - Aarhus Kunstmuseum ARoS ALLÉ 2 8000 Aarhus

På taget har den islandske kunstner Olafur Elissson skabt det spektakulære kunstværk Your Rainbow Panorama.

Aarhus Domkirke Skt. Clemens Kirke AarhusAarhus Domkirke Skt. Clemens Kirke Store Torv 8000 Aarhus

Århus Domkirke er på een gang både Danmarks længste og højeste kirke. Det 96 meter høje spir rager tydeligt op i Århus, netop der hvor gågaden mødes med Store Torv.

Den Gamle by AarhusDen Gamle by Viborgvej 2 8000 AarhusDen Gamle by video

Er man turist i Århus skal der tungtvejende grunde til at gå udenom Den Gamle By. Det er helt naturligt en af landets mest besøgte museer.

Marselisborg Slot AarhusMarselisborg Slot Kongevejen 100, 8000 Aarhus C 8000 Aarhus

Marselisborg Slot i Aarhus er Regentparrets sommerresidens. Slottet er omgivet af en park i engelsk stil med små søer samt en rosenhave og en række kunstværker.

cykling Aarhus Aarhuscykling Aarhus Frederiksgade 78 8000 Aarhus

Open: 1/5 - 15/6 Mon-Friday: Order 1 day in advance of pick-up Monday - Sunday: 9.00 - 13.00 16/6 - 1/10 Monday - Sunday: 9.00 - 13.00

Den bedste måde at opleve Aarhus på er på en cykel, og det er præcis, hvad Cycling Aarhus tilbyder.

Hammershus Slotsruin AllingeHammershus Slotsruin Langebjergvej 26 3770 Allinge

Med sin enestående placering på en klippeknude ud mod Østersøen har Hammershus gennem århundreder været et vartegn for Bornholm.

Bronzealderen og helleristninger AllingeBronzealderen og helleristninger 3770 Allinge

Bornholm indtager en særstilling i Danmark, når det drejer sig om vidnesbyrd fra bronzealderen. Her finder du den største koncentration af bautastene og hellerist­ninger

Gl. Estrup Herregårdsmuseum AuningGl. Estrup Herregårdsmuseum Randersvej 2 8963 Auning

På det nordlige Djursland på herregården Gl. Estrup ligger Jyllands Herregårdsmuseum og Dansk Landbrugsmuseum.

Gl. Estrup Herregårdsmuseum AuningGl. Estrup Herregårdsmuseum Randersvej 2 8963 Auning

På det nordlige Djursland på herregården Gl. Estrup ligger Jyllands Herregårdsmuseum og Dansk Landbrugsmuseum.

Legoland Danmark BillundLegoland Danmark Nordmarksvej BillundLegoland Danmark video

LEGOLAND® er Danmarks mest kendte og elskede forlystelsespark blandt børnefamilier og børn i alle aldre. Her er masser af action, fart og sjov for hele familien – mon du kan nå det hele på én dag?

Tirpitz stillingen BlaavandTirpitz stillingen Tirpitzvej 1 6857 BlaavandTirpitz stillingen video

Den gamle bunker ligger som et vidnesbyrd om Anden Verdenskrigs omfattende konsekvenser. Som en enorm betonklods fuld af hemmeligheder kalder den på, at man går på opdagelse i de smalle gange.

Veteranbanen Bryrup Vrads BryrupVeteranbanen Bryrup Vrads Hovedgaden 34 H 8654 Bryrup

Turen går fra Bryrup gennem et skovområde forbi søerne Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø til Vrads station. En meget smuk tur, som med rette kaldes "Danmarks Smukkeste Jernbane"
Page:  1
[1]   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   >
North Zealand