smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Kikhavn Nordsjælland Vælg en region i menuen øverst til venstre
Kikhavn  Indbyggere: 25
Halsnæs Kommune: Steen Hasselriis (V)
Kommunens Indbyggere: 30647
Større byHundested
International Lufthavn: Copenhagen
Distance til: Hundested 6 km.
Område: Nordsjælland
Region: Region Hovedstaden
Vælg område i menuen øverst til venstre

Kikhavn idyl og stokroser

Kikhavn Nordsjælland

Kikhavn er en gammel fiskerby og landsby ved Kattegat på nordsiden af Halsnæs ca. 3 km nordøst for Hundested.

De mange store gul- og hvidkalkede, stråtækte gårde og huse i Kikhavn vidner om en tid, hvor kombinationen af landbrug og fiskeri var med til at sikre indbyggerne et ganske godt liv.

Kikhavn har på mirakuløs vis modstået ildebrande, havets rasen og turismens indtog.

Undtagen den ene gang om året, når næsten alle Kikhavns indbyggere samler kræfterne og åbner for tilstrømningen af mennesker, der gerne må lægge en klat penge i loppeboderne og de i dagens anledning oprettede cafeer og ølboder. Overskuddet bruges til at vedligeholde byen.

Hvert år er det en succes -  hvor cirka 3000 mennesker lægger vejen forbi den lille fortryllende perle af en by.

Resten af året kommer man kun, hvis man er ude at gå en tur, og selv har madpakken med, for der findes ikke en cafe, et ishus eller en restaurant, der sigter på at støvsuge sommergæsternes lommer.Kikhavn Nordsjælland

»Det er ikke alle der er enige i, at vi skal holde så lav profil, som vi gør,« forklarer Bent Schweiger-Larsen, der er koordinator på loppemarkedet, og som har boet i Kikhavn i en evighed sammen med sin kone, Annette, der er født i den lille by, i et af de fantastiske stråtækte gårde fra den gamle tid.

»Byen havde en cafe, men det gik ikke, måske var indehaverne ikke dygtige nok, og måske var modstanden for stor, så det endte med, at de måtte smide håndklædet i ringen og lukke, men vi da nogle, der savner et sted at mødes.«

»Nogen af os har talt om at købe en af gårdene i fællesskab, så vi har et sted at mødes og til at holde fester og den slags«, synes Bent Schweiger-Larsen.

I gamle dage og nu

I mellemkrigsårene var der tre pensionater samt de private husstande, der lejede ud til sommergæster.

Det er forlængst en saga blot, men til gengæld blev der bygget et stort antal sommerhuse og de gamle huse i landsbyen blev efterhånden overtaget af tilflyttere, der kunne flytte billigt ind, sålænge de lovede at holde husene opvarmede om vinteren.

Mange af tilflytterne var fra det københavnske jetset, der faldt for stedets uendelige charme og ufattelige fred.

I dag rummer byen cirka 25 faste indbyggere. Dette tal stiger med cirka 700 mennesker om sommeren.

Der er ikke nogen erhverv, bortset fra en kunsthåndværkerbutik, der ligger i Vestre Stræde nr. 8.

Og så selvfølgelig lige gården, der ligger ved indgangen til byen, som huser en gourmetbutik, Kik-Forbi, med hjemmelavede pølser, økologisk kyllinger og is samt mulighed for en tår kaffe i den hyggelige gårdhave.

»Men den har jo kun åbent et par dage om ugen i nogle få timer ad gangen, så man kan ikke tale om en decideret cafe, der indretter sig efter turisternes indre ur«, mener Bent Schweiger-Larsen.

Men hvad laver man så i den stille by?

Bent Sweiger-Larsen får tiden til at gå med stavgang to gange om ugen og når man bor i et stort hus af hans og Anettes slags med stråtag og stor have, så er der masser af vedligeholdelse.

Så er der gåturene ad Spodsbjergstien, en tur i vandet eller ud i båden for at fange fisk.

Og en stille stund på stranden til lyden af bølgernes brusen og mågesang.

For guidet ture til Knud Rasmussens hus, det lille fisker leje Kikhavn, økolandsbyen Torup, Økosamfundet Dyssekilde og Hundested Havn, - kontakt Bent Schweiger


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK