smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Assens Fyn Vælg en region i menuen øverst til venstre
Assens  Indbyggere: 5956
Assens Kommune: Finn Brunse (S)
Kommunens Indbyggere: 41037
Større byAssens
International Lufthavn: Odense
Område: Fyn
Region: Region Syddanmark
Vælg område i menuen øverst til venstre

Assens - "Lillebælts perle"

Assens - "Lillebælts perle"

På turen rundt i det vestfynske anbefaldes det at slå vejen forbi Assens - "Lillebælts perle" - der er beliggende på Vestfyn ved Lillebælt. Her voksede søhelten Peter Willemoes op, og hans barndomshjem er i dag museum. Rundt om byen ligger et betydeligt antal slotte og herregårde, hvoraf flere er åbne for offentligheden.Assens vestfyn

Byen har siden middelalderen været overfartssted på den gamle rute mellem København og Hamborg. Kvæg, post og varer blev via søkøbstaden i Lillebælts hjerte bragt til Sønderylland. Et travlt liv gennem århundreder præger stadig gademiljøet og husene i den gamle by. I 1535 blev Assens jævnet med jorden under Grevens Fejde. Ligeledes blev Assens hærget, da den svenske hær under krigen i 1659 gik over isen.

Historie
Assens er en meget gammel by, grundlagt i begyndelsen af 13. århundrede. Fra gammel tid var byen som nævnt et af overfartsstederne til Sønderjylland og Slesvig. Middelalderens Assens var omgivet af ringmure. Efter kampen ved Øksnebjerg, hvor det afgørende slag fandt sted mellem Christian III?s general, Johan Rantzau, og bondehæren under Grevens Fejde 1535, blev fæstningsværket jævnet med jorden og byen plyndret.

Sø- og krigshelten Peter Willemoes blev født i Assens i 1783. I dag er hans fødehjem museum. Peter Willemoes? tapre kamp i søslaget i 1801 mod englænderne og den berømte admiral Horatio Nelson i Københavns Havn gav genlyd over det ganske land. I dag står der en statue af Peter Willemoes på en hædersplads ved havnen, hvor han skuer over byen.

Geografi
Kysten mod Lillebælt veksler mellem klinter og lavereliggende områder med strandvolde. Den vestlige del af kommunen består af morænebakker med niveauer op til 50 m.o.h. Mod øst er terrænet stærkt kuperet med bakkepartier som Ebberup Banke (97 m.o.h.) og Øksnebjerg (85 m.o.h.). Helnæs består af et bakkestrøg, der omkranser strandengen Maden, der er skærmet mod Lillebælt af et system af strandvolde. Mod nord ligger resterne af en ås, Langøre, et vejforstærket drag, der forbinder halvøen med Agernæs.

Dyrket, frugtbar morænejord udgør hovedparten af kommunen, og landbrugsarealet har været meget stabilt gennem 1800- og 1900-tallet. Sukkerroeavlen er især betydningsfuld. Bebyggelsen præges af mange landsbyer med relativt store gårde samt af godserne. Over halvdelen af kommunens indbyggere bor i Assens.

KommunevåbenAssens vestfyn
Våbenets billedindhold, Agnus Dei (Guds Lam), ses i et seglaftryk fra 1535, men det anvendte seglstampe stammer sandsynligvis fra 1300-tallets første halvdel. Våbenet blev nytegnet i 1985. Det er registreret i Kommunevåbenregistret.

Seværdigheder
Bykernen i den gamle købstad Assens er usædvanlig velbevaret, og der er meget at opleve på en vandretur, bl.a. Plums Gård, Willemoesgården fra det 17. århundrede og Postgården fra omkring 1700.

Af byens seværdigheder skal især nævnes søhelten Peter Willemoes? fødegård fra 1675. Willemoesgården er kulturhistorisk museum og kunstsamling. Den byhistoriske samling omfatter bl.a. udstillinger om søfart, bygningskultur og en række mindestuer for søhelten, der er født i huset i 1783. Willemoes var kun fire år, da han blev indskrevet som kadet, men han døde også ung; 21. marts 1808 faldt den da 25-årige løjtnant i slaget ved Sjællands Odde. Der er adgang til Willemoes? mindestuer i sommersæsonen.

Mands Samling, kulturhistorisk museum indrettet i husene om en stemningsfuld købstadsgård. Museet er stiftet af Anton Jensen, der i 1950?erne og 1960?erne ombyggede sit hjem til at rumme den hastigt voksende samling af oldsager, håndværksredskaber, vogne m.m.

Ernsts Samlinger. Et usædvanligt museum med kunst og antikviteter samlet af sølvvarefabrikant Ernst, indrettet i hans egen patricierlejlighed. Mere end 4.000 genstande fra mange lande, bl.a. Meissen, Flora Danica og kinesisk porcelæn, sølvtøj, møbler samt malerier.

Assens vestfynVor Frue Kirke er Fyns næstlængste kirke (60 m) og stod færdigbygget i 1488. Den har en fin udsmykning. Det høje treskibede kirkerum virker lyst og festligt. Altertavlen er fra 1620, alterbilledet fra 1828. En rigt udskåret prædikestol og et smukt jerngitter foran et sidekapel. Kirken rummer værker af bl.a. guldaldermaleren Dankwart Dreyer og professor J.A. Jerichau.

En stor del af egnens øvrige kirker er i større eller mindre dele opført i 1100-årene, oftest med om- eller tilbygninger i de følgende århundreder.

Galleri Sulegaarden byder på skiftende udstillinger med anerkendte danske og internationale kunstnere. Stort udvalg af grafiske arbejder.

Vestfyns natur
Fyn, også kaldet Danmarks have, har mange naturskønne områder at byde på, hvad enten de er menneskeskabte eller smukke fra naturens hånd - og her er Vestfyn ingen undtagelse.

Thorø er en lille halvø på ca. 125 tønder land. Den ligger lige ud for den hyggelige gamle fiskerby Thorøhuse, et par kilometer syd for Assens. Det var her, hvor, efter sagnet, guden Thor kæmpede sin kamp mod jætterne. Thorø har siden 1930 været ejet af Københavns Kommune, der anvender øen til ferieformål. Øen er kendt for sin smukke, uberørte natur. Thorø er kun tilgængelig til fods.

Assens Vestfyn syddanmarkBaagø er en lille ø beliggende i Lillebælt ca. en halv times sejlads fra Assens. Baagø kan være forblæst og har til tider et barskt klima om vinteren, men en idyllisk ø, når foråret melder sit komme. Der er masser af natur, der kan give ro og harmoni til naturelskeren, der sagtens kan få flere dage til at gå på Baagø.

Baagø ligger i et EU-fuglebeskyttelsesområde og Ramsarområde, hvor der er gode muligheder for at studere fugle. Der blev i foråret 2003 oprettet to fugleskjul, hvorfra man kan studere dem. Der er mulighed for gode vandreture og cykelture på Baagø. Baagø Fyr har åbent fra maj til september.

Veteranfærgen Catrine K sejler ture fra Assens i sommermånederne.


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK