smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Åbenrå Sønderjylland Vælg en region i menuen øverst til venstre
Åbenrå  Indbyggere: 15814
Aabenraa Kommune: Thomas Andresen (V)
Kommunens Indbyggere: 58970
Større byAabenraa
International Lufthavn: Sønderborg
Område: Sønderjylland
Region: Region Syddanmark
Vælg område i menuen øverst til venstre
Aabenraa området kan næsten opfylde alle dine ønsker om en oplevelsesrig og aktiv ferie. De 2 fjorde - Aabenraa Fjord og Flensborg Fjord - og de mange enestående naturområder indbyder til aktiviteter eller til en badeferie på en af vores "blå flag" strande.

Visit Aabenraa Sønderjylland

Aabenraa

Aabenraa eller Åbenrå (tysk: Apenrade, sønderjysk: Affenrå) er en by i det sydøstlige Sønderjylland med 15.814 indbyggere (2014). Aabenraa ligger i Aabenraa Kommune og hører til Region Syddanmark. Aabenraa er først og fremmest kendt for at have Sønderjyllands største havn med en betydelig skibsfart og havneindustri. Dybden gør havnen til Danmarks tredjedybeste (8,5 meter) og ubetinget den vigtigste i det sønderjyske område.

Aabenraa SyddanmarkAabenraa er også en gammel by med arkitektur fra forskellige tidsaldre. Af betydende bygninger i Aabenraa kan nævnes Sankt Nicolai Kirke fra Valdemarernes tid og Brundlund Slot, grundlagt af dronning Margrete 1. (omkring år 1400). Der findes desuden flere velbevarede 1800-tals bykvarterer omkring følgende gader: Slotsgade, Store Pottergade, Lille Pottergade, Nygade, Nybro, Skibbrogade og Gildegade.

Aabenraa & Grænselandet

Området kan næsten opfylde alle dine ønsker om en oplevelsesrig og aktiv ferie. De 2 fjorde - Aabenraa Fjord og Flensborg Fjord - og de mange enestående naturområder indbyder til aktiviteter eller til en badeferie på en af vores "blå flag" strande.
Byen Aabenraa er smukt placeret i bunden af Aabenraa Fjord og omkranset af skov og dejlig natur. Bykernen præges af en hyggelig bykerne og mange spændende specialforretninger og små hyggelige spisesteder med noget for enhver smag og pris.
Grænselandet i syd byder på en fantastisk tur langs Flensborg Fjord med kig over på Okseøerne og Flensborg. 
Ved grænsen har du adgang til Hærvejen, Pilgrimsruten, grænseruten og Gendarmstien hvor du til fods eller på cykel kan starte en aktiv eller en afslappende ferie.

Hele regionen byder på et hav af events, seværdigheder, museer og maritime oplevelser - og beliggenheden ved grænsen afspejler den sønderjyske historie.

Fakse kirkes orgel, bygget hos Marcussen i Aabenraa
Fakse kirkes orgel, bygget
hos Marcussen i Aabenraa
Aabenraa er lidt uofficielt "Sønderjyllands hovedby", da det tidligere Sønderjyllands amts administration lå her og sygehuset er områdets største.
Marcussens orgelbyggeri er en af byens  virksomheder, som er kendt viden om.
Aabenraa ligger smukt ud til fjorden, hvor de store sejlskibe lagde til i tidligere århundreder, da Aabenraa havde sejlskibe sejlende på verdenshavene. 
Byvåbnet er tre markreller, som viser Aabensraa tilklytning til havet.
Storegade 24 Orgelbyggeri Aabenrå
Storegade 24 - i baggården, hvor Marcussens Orgelbyggeri har til huse.

Aabenraa har rødder tilbage til middelalderen, hvor der her lå et fiskerleje. Byen voksede til en handelsplads og fik sine købstadsretttigheder i 1335 af Hertug Valdemar. Trods bybrande i 1611 og 1707 voksede der en driftig søfartsby op i 1700- og 1800-tallet med sejlskibe på verdenshavene. Der var fem skibsværfter i byen.
Aabenraa er bymæssigt en af vores smukkeste byer og ligger særdeles smukt placeret, omkranset af bakkede skovarealer og med et rivieralignende panorama over Aabenraa Fjord.
Det store elektricitetsværk Enstedværket er for gammel og utilsvarende, så det lukker pr. 1. januar 2013.
Desuden ligger der her det kendte Marcussen & Søn Orgelbyggeri, ligesom der er maskin- og levnedsmiddelfremstilling.
Der afholdes i Aabenraa Marsvinsafari, guidede byvandringer og vægterne går i bymidten i sommermånederne.

Middelaldermarked
Hvert år afholder Aabenraa Middelalderlaug et middelaldermarked med demonstration af gamle håndværk, ridderslag og salg af historisk inspireret mad og drikke.

Ringridning er en populær tradition i det sønderjyske. Ved Amtsringridderfesten i Aabenraa deltager ca. 500 ryttere i den krævende dyst, hvor man skal spidde den ophængte ring med sin lanse, mens hesten er i fuld galop.

Aktiv ferie
Aabenraa er velegnet til aktiv ferie. Der ligger 3 golfbaner i nærheden, der arrangeres havfisketure og flere søer med "put and take". Du kan leje rideheste og sejle i kano/kajak. Så der er absolut gode muligheder for en aktiv ferie i Aabenraa.

Aabenraa Museum, hvor man bl.a. kan se et berømt skeletfund fra bronzealderen, Nybølmanden. Museet råder over en af landets største samlinger af skibsmalerier, skibsmodeller, flaskeskibe og oversøiske genstande. Desuden etnografiske genstande fra Afrika, Sydamerika, Stillehavet og sømandssouvenirs fra England, Tyskland, Kina og Japan. Der er også afdelinger for egnshistorie og dansk kunst.

Sct. Nicolai Kirke, Aabenraa
Sct. Nicolai Kirke, Aabenraa

Løjt Land
Et uhyre populært ferieområde er Løjt Land, halvøen nord for Aabenraa Fjord. Løjt Land består primært af kuperet landskab, idylliske hulveje, smukke gamle huse med stråtage samt de typiske sønderjyske dobbelthuse.
Fra Løjt Land sejler en lille færge til Lillebælts smukkeste ø Barsø med dens uberørte og særprægede natur. Sagnet fortæller, at der i vikingetiden boede en grum og krigerisk høvding ved navn Bars på øen. Deraf navnet Barsø.

Krusaa
Byen lå på hovedlandevejen mellem Flensborg og Aabenraa. Den fik nyt liv efter Genforeningen i 1920, som grænseby mellem Danmark og Tyskland.
Den fysiske grænse fungerede indtil 2001 med en toldstation i Krusaa og i Padborg.
Schengensamarbejdet har åbnet Europas grænser, så enhver frit kan køre over grænsen. Hvor de tidligere toldbygninger lå, er der nu en græsplæne.

Dansk-tysk
I et grænseland vil der altid være mennesker, som historisk tilhører en nationaltet og bor på den anden side af grænsen. Gennem tusind år har den dansk-tyske grænse ligget ved Ejdern - floden, som ligger mellem Slesvig og Hamburg.
Området mellem Ejdern og Kongeåen har altid heddet Slesvig, opdelt i Nordslesvig og Sydslesvig. Med indførelsen af Grundloven i 1849 ønskede Danmark, at Grundloven skulle gælde til Ejdern. Det modsatte tyskerne sig, og dermed blev krigen 1864 en realitet.
Danmark led nederlag og Nordslesvig blev tysk. Ved en folkeafstemning den 15. juni 1920 blev Nordslesvig stemt hjem til Danmark.
Dansk og tysk kultur mødes i gænselandet. I Aabenraa møder vi også den tyske kultur, her findes tyske børnehaver, skoler og et gymnasium. Der er tyske foreninger og avisen der Nordschleswiger fungerer endnu.


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK