smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Fyn Danmark
Fyn  Indbyggere: 477.569
Km2: 3.185 km²  Religion: Christian
Største byOdense
Indbyggere i Odense: 106305
International Lufthavn: Odense
Region: Region Syddanmark
Vælg område i menuen øverst til venstre

Fyn

Fyn

H.C. Andersens fødested.
Det gule hjørnehus, H.C. Andersens fødested Odense.

Fyn er Danmarks tredjestørste ø med et areal på 2985 km2 og 457.569 indb.(2014). Den største by er Odense med 106.305 indbyggere.

H.C. Andersen Odense
Video

Odense er Danmarks terdje største by, og er centrum for landsdelen Fyn, med et indbyggertal på over 1/3 af Fyns samlede befolkning, og byen har flere landsdelsfunktioner samt mange servicevirksomheder og industrier. Langs kysterne ligger hovedparten af Fyns øvrige større byer

Culture, shopping og gode restauranter i Odense
Hans Christian Andersen er født i Odense. I Odense finder du nogle af de største attraktioner og seværdighede på Fyn. Odense er nok bedst kendt for byen hvor Hans Christian Andersen blev født og voksede op. Han har sandelig sat sin by på verdenskortet, men Odense er også en livlig handelsby med rigtig gode shopping mulighede, gode Restauranter samt et hektisk natteliv. 

Som landsdel er Fyn centralt beliggende i Danmark med fast forbindelse til Jylland over Lillebæltsbroerne  og til Sjælland via Storebæltsforbindelsens broer og tunneler.

 Svendborgsundbroen forbinder Tåsinge, der har bro- og dæmningsforbindelse til Langeland, og der er færgeruter fra Fyn til de største øer i Det Sydfynske Øhav og til Als.

Marstal Ærø
Marstal havn med de smukke træskibe

Marstal er den største by på Ærø, og dens lange maritime historie afspejles overalt. I århundreder fartøjer fra Marstal sejlet de syv verdenshave tynde, og selv i dag er byen hjemsted for et stort antal nostalgiske træ-coastere. Shipping er stadig nerven i byen med sine værfter, dets rederier og dens maritime skole, som i mere end et århundrede har trænet navigatører til den danske handelsflåde.

 Marstal er en charmerende by med smalle stræder og passager. byens mange butikker, restauranter og cafeer invitere gæsterne til at nyde livet.

Faaborg havn Fyn
Faaborg Havn

Faaborg er en gammel søfartsby, og havnens liv præger stadig byen. Her ligger fiskekuttere, lystsejlere og gamle træskibe side om side, og omkring færgerne til Ærø og småøerne er der livlig trafik. Faaborg Lystbådehavn er en idyllisk havn, tæt på centrum, med fine faciliteter.

Hygge på havnen i Svendborg
Hygge på havnen i Svendborg

 Svendborg træder stadig i profil som en by med vægt på den gode gammeldags indkøbsoplevelse med rigtige, individuelle butikker i et charmerende og afvekslende bymiljø i indre by.

A.P. Møller startede Dampskibsselskabet i Svendborg, med sin oprindelse i "Villa Anna", og havde en stor indflydelse på Svendborgs maritime liv. I dag er A.P. Møller-Mærsk A/S - Mærsk Line   Danmarks største virksomhed og verdens største containerrederi.

Campingpladser på Fyn
Fyn har campingpladser, der ligger i storbyen Odense eller ved kysten. Byen Odense er Danmarks have - fantastiske badestrande mod nord. Mod syd et rigt kuperet landskab med snoede veje - rislende vandløb og smukke huse. - Måske du søger du en Bed and Breakfast på Fyn

Landskabet på Fyn er bølget og bakket med mange frugthaver og levende hegn. Karakteristisk er de mange stråtækte bindingsværksgårde. Umiddelbart syd for Fyn ligger Det sydfynske Øhav med øer i alle størrelser og smukke sunde, bugter og vige. 

Fyns kyster er præget af indhug, bugter og fjorde,  adskilt på sydvestkysten af halvøer feks. Fønsskov Odde, Helnæs og Horne Land. Sydkysten flankeres af flere småøer,  Ærø og Langeland. Kysten mod Storebælt er udjævnet af bølger og strøm, og er den mest regelmæssige. 

Nord for Kerteminde skyder halvøen Hindsholm ud mod Kattegat og afgrænser Odense Fjord mod øst. Fjorden er, bortset fra sejlrenderne, forholdsvis lavvandet og modtager vand fra Fyns længste vandløb, Odense Å, der afvander hele det centrale Fyn. Ud til fjorden ligger Lindøværftet, Danmarks største skibsværft.
Egeskov Slot Fyn
Egeskov Slot
Hvedholm Slotshotel
Hvedholm Slotshotel

Fyn er kendt for sine mange Slotte og herregårde, bindingsværksbygninger, diger og levende hegn, der er overvejende gode lerjorder på Fyn, og det effektive landbrug på Fyn, dækker næsten 80% af øens areal, kun 10% er skovdækket.

Østfyn er intensivt dyrket, hvor Kæmpemæssige herresæder som Egeskov slot, - Nyborg Slot - Hvedholm Slot  - herregårde og mellemstore gårde med skovarealer dominerer landskabet.

Kystområdet har mange frugtplantager. Nord og Vestfyn er frugtbart moræneland med mange gårde samlet i landsbyer. Nær Båring Vig findes frugt og grøntsagsproduktion, og i Stige omkring Odense Kanal ligger mange gartnerier med store drivhuse. Egnen øst for Assens er præget af sukkerroedyrkning(det hvide guld).

Assens Fyn
Assens by

Assens er en smuk, meget gammel by med 5956 indbyggere, grundlagt i begyndelsen af 13. århundrede. Fra Assens er der en halv times sejlads til Baagø, hvor der er store muligheder for at studere fugle i et EU-fuglebeskyttelsesområde.

Vissenbjergområdet på Midtfyn er især karakteriseret ved mange lerholdige fladbakker, samt nogle af øens højeste bakker, bl.a. Frøbjerg Bavnehøj (131 m.o.h.). De stenfri lerbakker har tidligere dannet grundlag for egnens teglværksindustri. Gårdbebyggelsen er (modsat kystområderne) spredt uden landsbysamlinger.

På Sydfyn ligger "De Fynske Alper" med udløbere mod øst  og mod vest, alle er dannet som store israndsbakker under sidste istid.

.


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK