smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Viborg Midtjylland Central Vælg en region i menuen øverst til venstre
Viborg  Indbyggere: 38572
Viborg Kommune: Søren Pape Poulsen (C)
Kommunens Indbyggere: 94486
Større byViborg
International Lufthavn: Billund
Km2: 1474 km2 Område: Midtjylland Central
Region: Region Midtjylland
Vælg område i menuen øverst til venstre
Viborg er en af Danmarks ældste byer med spor helt tilbage fra oldtiden. I vikingetiden valfartede jyske folkestammer til Viborg, som betyder ´helligt bjerg´, for at handle og afgøre tvister - og for at ofre til guderne. Handelsfolk, krigere, håndværkere, pilgrimme og eventyrere kom vandrende, ridende og kørende hertil med heste og stude for at drage videre ad Hærvejen til de store handelspladser og helligdomme i syd. Frem til enevældens indførelse i 1660 blev alle danske konger hyldet på tinge i Viborg, og højadelige herremænd og katolske bisper smykkede byen med fornemme bygninger, bl.a. den karakteristiske domkirke med de to tårne.

Viborg

Visit Viborg

Turistforeningen for Viborg og Omegn

Viborg ligger ved Søndersø mod øst og de flade hedearealer mod vest. Viborg har en intakt bykerne fra ældre tid, med snoede og snævre gader som i middelalderen.  Gammeltorv, Stænderpladsen, Hjultorvet, Skt. Mogens Gade og Nytorv. 

I middelalderen lå 5 klostre og 12 sognekirker i Viborg. Efter reformationen i 1536 forsvandt klostrene og de fleste kirker.  Handelen fandt sted Gammeltorv i middelalderen.

På Gammeltorv har Vestre Landsret og "Landsarkivet for Nørrejylland" også til huse, hvilket viser byens historiske betydning. Navnet Viborg er blevet stavet på flere måder gennem århundreder og betyder egentlig "et indviet sted til gudedyrkelse"

Kører du mod vest ad hovedvej 16 ser man  at Viborg er en vigtig handels og serviceby, og her ligger de store varehuse, - Bilka, Elgiganten, Jysk Sengetøjslager mfl..

Viborg har et stort sygehus, flere gymnasier, et erhvervsuddannelsescenter og siden kommunalreformene i 2007 sæde for administration i Region Midtjylland.

Viborg Turistbureau - Turistforeningen for Viborg og omegn, ligger i hjertet af byen, her er alle velkommen til at få brochurer og en snak om Viborg og omegn

seværdigheder for Viborg og Omegn

Aktiviteter
Der er mange attraktioner og  seværdigheder i Viborg og omegn. Find overnatning og hoteller i Viborg, vandrehjem og campingpladser i Viborg.
Golf Hotel Viborg er smukt beliggende ved Søndersø. Oplev Viborg fra søsiden med det gode skib "Margrethe 1" som sejler på Søndersø hele sommeren.

 Om sommeren kører Folkebladstoget gennem den gamle bydel, undervejs fortælles om byens historie og bygninger.
Det nære opland til Viborg byder flere spændende seværdigheder  samt  kroer og hoteller  eller B&B som gør det billigere at bo for hele familien.

Kongehyldningsspil
Gennem næsten seks århundreder (1027 til 1655) fandt kongehyldninger sted i Lund, Ringsted og Viborg. I juni, juli og august afholdes kongehyldningsspil, hvor kongehyldningerne fandt sted. Læs mere om - Kongehyldningsspil, sejlture og Folkebladstoget.


Aktiv ferie
Viborg ligger i en flot natur som indbyder til aktiv ferie og det sker bl.a. på Viborg søerne eller  Hærvejen. Her kan du ride, vandre, cykle og gå på pilgrimsture. Det er også muligt med en guidet tur på Hærvejen.

Viborg Domkirke

Viborg Domkirke  er opført 1864-76 af arkitekten N.S. Nebelong. Den forrige romanske kirke fra 1100-tallet blev nedrevet 1863, kun krypten blev bevaret. Kirkens indre er udsmykket med fresker af kunstneren Joakim Skovgaard 1897-1913.
Kong Erik 5. Klipping ligger begravet i kirken.  læs mere om Viborg Domkirke

Skovgaard Museet ligger over for Domkirken - i det gamle rådhus fra 1728. Samlingen omfatter fem generationer af familien Skovgaard og kunstnere i kredsen omkring dem: malerne Johan Thomas, Hjalte, Morten Christian Skovgaard og de kunstnerisk virksomme af deres børn. Samlingen belyser maleriets, billedhuggerkunstens og kunsthåndværkets historie i Danmark fra 1830 til 1960.

Latinerhaven Viborg og Omegn

Latinerhaven ligger midt i Viborgs middelalderlige bydel. Latinerhaven er en frodig grøn oase med en imponerende samling af planter. En række flotte lindetræer omgiver haven, hvoraf de ældste er fra 1760. Latinerhaven rummer flere mindre haver bl.a. staudehaven, rhododendronhaven og snapsehaven.

Viborg Stiftsmuseum ligger på Hjultorvet. Her kan man bl.a. besøge en gammel købmandsbutik og se udstillingen om Viborg som garnisonsby. Her er også et skrædderværksted, et stemningsfyldt kirkerum og håndværkernes lavsartikler og skolestue.

Mønsted Kalkgruber
Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber ligger vest for Viborg. Mønsted og Daubjerg Kalkminer leverede gennem middelalderen kalk til de dengang 12 sognekirker, domkirken og klostrene.
Mønsteds Kalgruber tilbyder et multimedieshow og der arrangeres underjordiske koncerter i løbet af sommeren. Gruberne er overvintringsted for flagermus og her lagres oste.
Læs mere om Mønsted Kalkgruber.

Guidede ture
Du kan næsten genopleve Viborgs historie gennem byvandringer Viborg Turistbureau arrangerer i samarbejde med Viborg guiderne. En spændende gåtur som varer et par timer og kun koster 40 kroner.


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK