smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) Greenland National Park Vælg en region i menuen øverst til venstre
Ittoqqortoormiit (Scoresbysund)  Indbyggere: 402
Sermersooq East: Asii Chemnitz Narup
Kommunens Indbyggere: 21000
Større byTasiilaq
International Lufthavn: Kulusuk
Område: Greenland National Park
Region: Northeast Greenland National Park
Vælg område i menuen øverst til venstre

Ittoqqortoormiit ("De store huse", vestgrønlandsk: Illoqqortoormiut, dansk navn: Scoresbysund) er en by i Østgrønland med 469 indbyggere, der hører under Sermersooq Kommune.

Ittoqqortoormiit er en af Grønlands mest isolerede byer og kan kun nås via helikopter og med båd i en kort sommerperiode.

Ittoqqortoormiit-området har været kendt i hundrede år. Ruiner, teltringe, fælder og kødgrave vidner om en tidligere tæt eskimoisk befolkning. Scoresbysund er opkaldt efter den engelske hvalfanger William Scoresby, der som den første kortlagde området i 1822.


The world´s biggest national park

Verdens største Nationalpark Grønland

National Park Greenland Denmark
Nord Grønland Ice Glasie

Nationalparken i Grønland er et arktisk paradis og en ødemark med et vildtliv, der ikke ses magen til i de beboede områder af landet. Nationalparken i det nordøstlige hjørne af landet er større end nogen anden i verden.

Grønlands Nationalpark har et areal på 972.000 km² og omfatter hele den nordøstlige del af Grønland nord for Ittoqqortoormiit (Scoresbysund). 

The worlds longest fjord is Scoresbysund Greenland
Ittoqqortoormiit (dansk navn: Scoresbysund)

Ittoqqortoormiit  (Scoresbysund) i Nord-Øst Grønland er porten og den eneste adgangsvej til National Park in Greenland byen selv er den af de hurtigst voksende i Grønland. 

Scoresby Sund i Nord-Østgrønland er verdens længste fjord, 350 km lang.
Fjorden er opkaldt efter William Scoresby og ligger i Ittoqqortoormiit (dansk navn: Scoresbysund). - - Eller, Verdens længste Fjord ligger som porten til verdens største Notionalpark i NordØst- Grønland.
Den sydlige kyst har store stejle fjelde og Fjordens sydkyst markerer det økologiske systems overgang fra det høje arktiske til det centrale arktiske. Inde i det store fjordsystem er klimaet mere beskyttet. Hvaler, delfiner sneharer, moskusokser og søfugle kan ofte observeres og store isbjerge kælves hvert år i fjorden, fra flere gletsjer udløb. Den største ø i Scoresby sund "Milne Land" er på størrelse med Fyn.

National Park Greenland Denmark
Verdens største nationalpark

Verdens største Nationalpark strækker sig fra Knud Rasmussens land i nord til Mesters Vig i øst. Nationalparkens kyststrækning er på i alt 18.000 km og inkluderer både de højeste dele af den nordlige halvkugles største iskappe og verdens nordligste landområder med tilgrænsende isdækkede havområder, hvor forskellige Inuitkulturer gennem tusinder af år har kunnet opretholde livet på basis af de højarktiske dyrearter.

Nationalparken har store udviklingsmuligheder for økologisk turisme samt efterforskning og udnyttelse af mulige råstofkilder.

Kun fangerne fra Ittoqqortormiit (Scoresbysund) har fri adgang til parken, men mange videnskabelige undersøgelser og ekspeditioner besøger hvert år Nationalparken for at forske i de mange spor fra fortidens bosættelser langs kysten, men også fordi en stor del af hele Grønlands flora og fauna er repræsenteret i Nationalparken.

Kun 35 mennesker med 110 slædehunde, bor fast, og overvintrer i fem bosættelser i parken, (alle langs kysten, med undtagelse af,  Summit Camp, som ligger på den nordlige indlandsis)

Verdens største nationalpark grænser op til  Sermersooq Kommune i syd og Qaasuitsup municipality i vest Western Greenland langs den 45° West meridian på den vestlige iskappe.  

National Park Greenland Denmark
Northern Greenland Ice Glasie
De fem stationer og bemanding:

 * Daneborg fungerer som hovedkvarter for Sirius-patruljen, der primært har til opgaver at håndhæve Danmarks suverænitet, og som politimyndighed at føre kontrol med ekspeditioner og fredningsbestemmelser i Grønlands Nationalpark, samt foretage overvågning af operationsområdet.

 * Zackenberg, 74°30′N, 20°30′W, fungerer som en videnskabelig forsøgsstation der i 1997 blev etableret ved Young Sund 22 km fra Daneborg. Zackenberg ligger i en højarktisk klimazone, der reagerer tidligere end andre zoner på ændringer i det globale vejr. Derfor er den vigtigste opgave at undersøge og måle eventuelle klimasvingninger. Siden oprettelsen i 97, har Zackenberg kun været drevet om sommeren, og drives nu fra maj til november.

 * Danmarkshavn vejrstationen er bygget hvor Danmark-ekspeditionen i 1906-1908 havde basestation, og hovedopgaven er at opsende en ballon 2 gange i døgnet  med måleinstrumenter. Vejrstationen har automatiske følere for: Vindhastighed, vindretning, vindstød, lufttemperatur og fugtighed, lufttryk, sigtbarhed og vejrlig samt skyhøjde og skymængde. Observationer fra stationen sendes til DMI's hjemmeside. Personalet udskiftes ofte og bor i et hus, der indeholder køkken, spisestue, opholdsrum, soverum og arbejdsrum.

 * Station Nord ligger i det nordøstlige Grønland er det nordligst beliggende tjenestested og har primært til opgave at holde landingsbanen åben hele året. Besætning består af 5 mand, der fortrinsvis rekrutteres blandt Forsvarets personel. Statio Nord blev anlagt i perioden 1952 – 1956 som en vejr- og telestation med landingsbane. Formålet med placeringen i Nordøstgrønland var, som vejrstation at kunne indhente data til at gøre vejrudsigter for Thule Air Base mere nøjagtige, men også som flyveplads for at kunne tjene som alternativ landingsplads for amerikanske fly stationeret på Thule Air Base. Senere også for civile fly på polarruterne. Landingsbanen på Statio Nord er i tidens løb blevet afkortet til nuværende 1700 m. Den årlige genforsyning med brændstof til Station Nord blev fra  2009 benævnt "Northern Falcon".

The world's biggest national park Greenland Denmark
Verdens største Nationalpark og Verdens længste fjord 350 km.

 * Mesters Vig.  består rent fysisk af to personer, som organisatorisk tilhører Slædepatruljen Sirius (Sirius-patruljen).Mesters Vig ( Forsvarets Vagt)  har siden oprettelsen i 1988 haft til opgave at føre tilsyn med området, og udfører i forbindelse med tilsynet begrænset støtte til den videnskabelige forskning, primært i form af kontrol med ekspeditioner i kraft af tillagt politimyndighed.

 * Summit Camp, Station på Indlandsisen (4 mand)

Nordlys Aurora Borealis
Nordlys Aurora Borealis  

Nordlys Aurora Borealis?
Vi er nord for Arctic Circle, og om sommeren skinner solen 24 timer i døgnet for senere på året  at gå i sort og overlade himlen til der farverige spil fra universet, - Nordlyset eller- Aurora Borealis. En oplevelse der kan give enhver GÅSEHUD!

:Northern GreenlandSee Videoclip

Hvad er Nordlys Aurora Borealis?
Nordlys kan ses, når solvinden er kraftigere end normalt med store elektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden. Fællesbetegnelsen for sydlys og nordlys er polarlys (aurora polaris). Sydlys (latin aurora australis) og nordlys (latin aurora borealis)

Nordlys (aurora polaris) fremkommer når partiklerne afbøjes af jordens magnetfelt og spiralerer frem og tilbage mellem jordens magnetiske syd- og nordpol. Med tiden taber aurora polaris energi bl.a. ved at støde sammen med atmosfærens atomer. Når atmosfærens atomer afgiver energien igen ved emission udsender de stråling, bl.a. i form af synligt lys.

Flere dyr end mennesker
Flere gæster på ekspeditionskrydstogter kommer  hvert år til Nationalpark Grønland for at opleve unik, uberørt natur og for at overvære noget af det mest spændende vildt på den nordlige halvkugle, for eksempel det største rovdyr af dem alle, den hårdføre isbjørn samt kæmpe hvalrosser med kraftige stødtænder.


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
GL DK