smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Herning Midtjylland VEST Vælg en region i menuen øverst til venstre
Herning  Indbyggere: 47765
Herning Kommune: Lars Krarup (V)
Kommunens Indbyggere: 86842
Større byHerning
International Lufthavn: Billund
Område: Midtjylland VEST
Region: Region Midtjylland
Vælg område i menuen øverst til venstre
Herning ligger i Midtjylland og er hovedby i Midtjylland VEST. Byen er den fjerdestørste i Region Midtjylland og har 47.765 indbyggere (2014) inkl. Tjørring, Snejbjerg, Lind, Birk, Hammerum og Gjellerup, som via industrikvarterer er vokset sammen med selve købstaden Herning.

Visit Herning

Herning

Herning blev først købstad i 1913 og var i gamle dage noget af det mest øde i hele landet. Fra at være et fattigt udsted har byen over en kortere årrække udviklet sig til midtpunktet for dansk tekstilindustri.
Herning kaldes hedens perle og er kendt bl.a. som tekstilby, messeby, kongresby og kulturby.
Herning ligger centralt i Jylland og er dermed et godt udgangspunkt for kulturelle, aktivitetsprægede eller naturmæssige oplevelser.

Erhvervsmæssigt adskiller Herning Kommune sig fra landsgennemsnittet ved at have over 10 procent flere beskæftigede inden for fremstillingserhverv. Traditionelt har tekstilproduktionen været den vigtigste branche, om end beskæftigelsen er faldende. Andre vigtige områder er træ- og møbelindustri samt jern- og metalindustri. Herning har sammen med Ikast Kommune udlagt et område mellem Hammerum og Ikast til erhvervspark.

Herning messecenter Stor messeaktivitet har været med til at præge udviklingen siden 1954, da den første Herning Hal blev opført. I dag er de gamle haller inde midt i byen blevet udvidet og udgør et kongres-, møde- og kulturcenter, Herning Kongrescenter, der med sin 17.000 m2 amfiteatralsk opbyggede teatersal er en af landets største scener. Messecenter Herning sydvest for byen er Skandinavens førende arrangør af fagmesser.

Textilforum
Dansk Museumscenter for tekstilindustri- og design er
indrettet i den tidligere Herning Klædefabrik. Gennem udstillinger og arbejdende værksteder levendegøres forskellige sider af tekstilfremstilling ? før og nu, lokalt og globalt.

Danmarks ældste landsbykirkeDanmarks ældste landsbykirke Herning
Der er mange spændende kirker i området. Lige uden for Herning ligger Danmarks ældste landsbykirke, og i en forstad til Herning ligger den vejmand begravet, som gav Jeppe Åkjær inspiration til visen om Jens Vejmand.

Fattighuset i Sammelstedby
I 1816 opførtes et fattighus til "kæltringen Johannes Axelsen og familie" på Ørre Hede. I de følgende år opførtes yderligere fem fattighuse, og stedet fik navnet Sammelstedby. Blicherstenen blev i 1917 sat på tomten af Axelhus til minde om St. St. Blicher, som henlagde handlingen i novellen "Keltringeliv" til Ørre Hede. I det bevarede fattighus, som blev benyttet til 1989, er der en udstilling med fattigkoloniens historie.Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum Herning

Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum giver med sine 4000 værker af kunstnerægteparret et omfattende indtryk af de to store danske malere med tilknytning til den internationale cobragruppe. Museumsbygningen er i sig selv en arkitektonisk og kunstnerisk attraktion med en 90 m lang stentøjsfrise skabt af Carl-Henning Pedersen.

Herning Kunstmuseum
Omfattende samling af dansk og international kunst, hovedsagelig fra tiden efter 2. Verdenskrig. Genremæssigt kan udstillingen opdeles i fire kategorier: Cobra ? og senere ekspressiv kunst, konkret abstrakt kunst, konceptkunst og nutidskunst.

Aktiviteter
Oplev den vilde og stærke midtjyske natur. Mulighederne for at tilbringe en dag i et af de storslåede naturområder i nærheden af Herning er mange. Gå f.eks. tur i et af de smukke lyngområder eller i en af områdets skove.

Der er masser af muligheder for en aktiv ferie og familieferie/børneferie i Herning og omegn. Bl.a. kanoferie, golfferie, lystfiskerferie og cykelferie. Oplev også Jyllands Park Zoo, Hoppeloppeland, gokartbanen og skøjte- og skatebanerne. Eller oplev den smukke vestjyske natur fra en skinnecykel.

Herning historie

Hotel HerningHerning er på flere måder en atypisk dansk provinsby først og fremmest fordi byen til tider har haft en nærmest eksplosiv vækst. Byens første tinghus blev bygget i 1827 og der var stort set ikke andet på det tidspunkt. I de følgende år blev der bygget apotek, kro, lægehus o. lign, men vi skal dog ca. et halvt århundrede længere frem før der for alvor skete noget. I 1877 bliver byen forbundet til omverdenen via jernbanen og så går det for alvor stærkt. Udviklingen foregår først og fremmest omkring hovedgaden Bredgade-Østergade, hvor der opføres hoteller, forretninger, boliger, kirke og nyt tinghus (byens tredje). Tekstilindustrien udviklede sig også hastigt i disse år, noget der skulle komme til at kendetegne området mange år frem. Dette byggeboom forsatte frem til starten på 1. verdenskrig, hvor Herning i øvrigt også fik status som Købstad (1913). Især 2 mænd havde stor indflydelse på denne udvikling: Murermester Rønnow, der opførte mange byggerier i hovedgaden, og smed Poul Andersen der bl.a. anlagde Markedspladsen og opførte Herning Klædefabrik og Hotel Herning.Queens Corner, Heart, DGI Huset Herning

Indtil 1940 var det stadig et forholdsvis lille område byen udviklede sig indenfor. Det første store byggeri uden for dette område var etageboligkvarteret Fruehøj med Sct. Johannes Kirken. Op i gennem 1950erne og 1960erne blev store parcelhuskvarterer, etageboligområder og offentlige institutioner opført, og det var også i disse år Herning fik sine første messehaller. De lå hvor Herning Kongrescenter i dag har hjemme (Messecentret er i dag flyttet ud i byens sydvestlige del). Denne hastige udvikling har også kostet flere fine byggerier gennem årene, bl.a. ” Højskolehjemmet” der blev revet ned i 1970.

Her få år efter byen har passeret sit andet århundredeskifte, forsætter udviklingen. Der er i de seneste år opført markante byggerier som Queens Corner, Heart, DGI Huset  og Danmarks første multiarena, Jyske Bank BOXEN, og flere er på vej. Herning bliver i disse år også forbundet til det europæiske vejnet, med de store motorvejs anlæg der netop nu bliver opført. Byens motto ”Her er alle muligheder åbne” synes at stemme fint overens med denne by hvor ingen visioner er for store.

Moderne tider
Siden år 2000 er der helt i tråd med byens historie sket yderligere udvikling i Herning. Syd og øst for byen er Århusmotorvejen etableret og flere motorveje er på vej mod henholdsvis Brande og Holstebro. I 2004 indviede man SAS Arena ved Messecentret hvilket er et fodboldstadion med plads til ca. 12.000 tilskuere, heraf de fleste siddepladser. På dette stadion spiller fodboldklubben FC Midtjylland sine kampe.

I 2005 indviede man en ny badesø Fuglsang Sø i den nordvestlige del af byen, og tæt ved Århusmotorvejen blev Holtbjerg Sø indviet i 2006, ligeledes en badesø. 

På den musikalske side er Grøn Koncert efter en pause på 10 år kommet til Herning igen.

Endelig skal det nævnes at DGI i forbindelse med skabelsen af et wellness-center vil opføre et 20 etagers højhus i Herning midtby de kommende år.


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK