smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Espergærde Nordsjælland Vælg en region i menuen øverst til venstre
Espergaerde
Espergærde  Indbyggere: 11450
Helsingør Kommune: Mayor Benedikte Kiær
Kommunens Indbyggere: 61007
Større byElsinore
International Lufthavn: Copenhagen CPH
Distance til: Elsinore 8 km
Område: Nordsjælland
Region: Region Hovedstaden
Vælg område i menuen øverst til venstre
Espergærde ligger i Nordsjælland ved Øresund og regnes i statistisk henseende som en bydel i det samlede byområde Espergærde-Snekkersten-Helsingør, beliggende mellem 5 og 8 km syd for den tidligere købstads centrum og reelt adskilt fra det sammenhængende byområde Helsingør-Snekkersten af en henved 100 m bredt ubebygget bælte, Egebæksvang skov og det fredede areal i tilknytning til Flynderupgård. Bydelen, der også dækker de tidligere landsbyer Tibberup og Mørdrup samt en del af det tidligere fiskerleje Skotterup, har 11.524 indbyggere (2008).

Espergærdes historie

Espergærdes historie - fra fiskerleje til Hvid By

Fiskerlejet Espergærde

Fiskerlejet Landsbyerne Tibberup og Mørdrup, samt fiskerlejet Espergærde, er det oprindelige grundlag for det, vi i dag kender som Espergærde. Området var inden 1970 en del af en af landets største landkommuner: Tikøb Kommune.
Fiskerlejet blev i slutningen af 1800-tallet et yndet mål for landliggere og det bedre borgerskab begyndte selv at opføre sommervillaer.
Fiskerlejets historie er blandt andet skildret i Birger Mikkelsens bog ”Espergærde – et fiskerlejes historie”.
En vigtig person i forbindelse med indsamling og bevaring af fiskeredskaber m.m. fra Sydkysten er arkitekten Per Christiansen, der også har haft stor betydning for byudviklingen i Espergærde. Per Christiansens samling af fiskeredskaber befinder sig i en særudstilling på det lokale museum Flynderupgaard.

Kystbanen

Kystbanen I 1898 blev der i Espergærde etableret en holdeplads på Kystbanen, hvilket blandt andet skete med økonomisk støtte fra landliggerne. I 1904 blev første etape af den nuværende stationsbygning opført. Om livet her kan man læse i ”En kystbanepiges notater”. Den kan fx læses medens man atter venter på et forsinket tog!

Byudvikling

Udviklingen af boligområder i Espergærde på den ”forkerte” side af Kystbanen, tog rigtig fart i begyndelsen af 1960’erne. Arkitekterne Per Christiansen og Per Bruun havde udarbejdet en omfattende bebyggelsesplan med kædehuse, etagehuse og center. Bebyggelsen med store grønne områder fik tilnavnet Den Hvide By og er udførligt beskrevet i bogen ”Den hvide by med de røde tage”.
Centret der blev taget i brug i 1964 kan smykke sig med betegnelsen Danmarks ældste butikscenter.
Ved kommunesammenlægningen i 1970 blev den store landkommune Tikøb Kommune sammenlagt med den gamle købstad Helsingør, dette skete uden den store begejstring fra Tikøb-borgernes side.

Bibliotek

Bibliotek Indtil 1982 lå Tikøb Kommunes Hovedbibliotek i det gamle villakvarter i ejendommen Radisen, men den 7. marts 1982 åbnede i det ene hjørne af Espergærde-Centret et nyt, stort bibliotek med selvstændig voksen-, musik- og børneafdeling. En stor satsning midt i en økonomisk krise, men som daværende kulturudvalgsformand Ole Thestrup sagde: ”Jeg tror nok, hele byrådet havde den opfattelse, at vi skyldte tidligere Tikøb Kommune et nyt bibliotek…”. Hvis beslutningen var blevet forsinket nogle måneder havde det sikkert været et meget mindre lokalbibliotek, der kan fejre 25 års jubilæum den 7. marts 2007. Læs mere i bogen "Hav altid en ekstra længsel parat: en bibliotekshistorisk mosaik 1838-2000".

Lokalhistorie

Espergærde har et rigt foreningsliv, og på det lokalhistoriske område er det værd at nævne: Historisk Forening for Espergærde og Omegn, og Borger- og Grundejerforeningen for Espergærde-Snekkersten. I de pågældende foreningers medlemsblade ”Egebækken” og ”Borgerbladet” er der mange udmærkede lokalhistoriske artikler.
I anledning af Borger- og Grundejerforeningens 100 års jubilæum i 2004 skrev lokalhistorikeren Kjeld Damgaard ”Sydkysten gennem 100 år”. Kjeld Damgaard er også redaktør af "Egebækken" og står bag hjemmesiden ”Tikøb Kommunes Historie”. Sidstnævnte hjemmeside er at finde sammen med andre lokalhistoriske netadresser på Helsingør Kommunes Bibliotekers hjemmeside.

We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK