smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Visit Hobro Nordjylland Syd Vælg en region i menuen øverst til venstre
Hobro  Indbyggere: 11736
Mariagerfjord Kommune: Mogens Jespersen (V)
Kommunens Indbyggere: 42093
Større byHobro
International Lufthavn: Aalborg
Område: Nordjylland Syd
Region: Region Nordjylland
Vælg område i menuen øverst til venstre
Hobro er en købstad i bunden af Mariager Fjord med 11.736 indbyggere (2014), beliggende i Hobro Sogn. Byen hører til Mariagerfjord Kommune og ligger i Region Nordjylland. Hobro er beliggende i kuperet terræn med høje bakker i byens nordlige- såvel som sydlige bydele. Den befinder sig nær den nord-syd gående motorvej E45 og er tillige stationsby mellem Aalborg og Randers. Ca. 2 kilometer vest for byen ligger vikingeborgen Fyrkat, der er en ringborg med datering tilbage til år 980.

Visit Hobro

Hobro

Kommer man kørende sydfra, mødes man i det Nørrejyske område af store skove og vid udsigt over naturen. Her finder vi også rødder fra det historiske Danmark, middelalderen og vikingetiden. Hobro er en af de historiske byer i området.

Byen ligger for enden af Mariager Fjord. Den gamle bykerne ligger i en tunneldal, der adskiller søen Vesterfjord fra Mariager Fjord.
Byen har herfra bredt sig op over de stejle, 50 m høje dalskrænter og ud over plateauerne mod nord og syd.Mariager fjord Hobro

Banegården, der er fra 1869, ligger højt i vestdelen af byen pga. det vanskelige terræn. På Adelgade og Store Torv, byens gamle akse og gågade, er der opstillet flere skulpturer. Her ligger Bies Gård, opført i flere omgange fra 1857 som en af de første industrivirksomheder i Hobro. Efter at have været bryggeri 1841-1980 blev bygningen fredet i 1986 og anvendes i dag bl.a til kunstudstillinger.

Hobro Museum har til huse i en gammel bindingsværksbygning. Museet rummer samlinger fra udgravningerne ved Fyrkat.

Havnen blev anlagt 1834, og fjorden er uddybet flere gange siden. Ved sydkajen ligger Ibsens Samling af Nyere Kunst samt  "Museet for Danske Lystfartøjer"; ved nordkajen finder man et stort kvægmarked.

Gasmuseet viser gasværkernes historie, men rummer også kunstudstillinger og glaspusteri. Grænsende helt op til byen strækker Hobro Skov sig langs sydsiden af fjorden.

Veteranhjuldamperen Svanen sejler på Mariager Fjord, som er opdelt i tre ruter. Hobro ligger inderst i fjorden, herfra passerer man Østerskoven med noget af Europas ældste egeskov og de fredede Bramslev Bakker med enebær og vildroser, hvor det er muligt at tage madkurven med i land. I Mariager kan man stige om til Veteranjernbanen eller gå på opdagelse i Danmarks Saltcenter. Svanen passerer den gamle cementfabrik "Dania", som i dag er restaureret og indrettet med motel, arbejdende værksted og smedemuseum. Herefter veksler små hyggelige fiskelejer med strandenge med kvæg, der græsser i vandkanten. Yderst, hvor fjorden udvider sig, er der små øer og holme, hvor store fuglekolonier holder til. Her kan man også opleve sæler slikke solskin og se marsvin tumle sig langs skibssiden. Svanens endestation er Hadsund.

Historie
Hobro Kirke blev opført 1850-52, tegnet af arkitekten Gottlieb BindesbøllHobro kan sandsynligvis dateres til 1100-tallets slutning, og byen var med sikkerhed købstad i 1300-tallet.

I Onsild Ådal ligger Fyrkat, en af vikingetidens geometrisk opbyggede ringborge. En mindre gravplads fra vikingetid ligger ved Sønder Onsild.

Fra Hobro, Glenstrup Kirkegård og Handest Ødekirke kendes i alt fire runesten. Deres oprindelige placering er ukendt.

Som købstad var Hobro længe blandt landets mindste, men industrialiseringen fra midten af 1800-tallet og jernbanen gav grundlag for vækst. 

Hobro Kirke blev opført 1850-52, tegnet af arkitekten Gottlieb Bindesbøll, efter at byens gamle kirke var brændt. Den enskibede kirke er bygget i en personligt præget nygotisk stil med bælter af røde og gule tegl, og tårnet er utraditionelt placeret over koret i øst.Vikingecenter Fyrkat Hobro

Fyrkat
Fyrkat er en af de fire "Trelleborge", der ligger fordelt rundt i landet. Opført i slutningen af 900-tallet under ledelse af Harald Blåtand. Borgens design er udført geometrisk meget korrekt, hvilket tidsperioden taget i betragtning er en unik bedrift i sig selv.

Borgenes anvendelse har længe været et debatemne blandt historikere, der har ment, at de har fungeret dels som kongens "politistationer", dels som opsamlingslejre for vikingehære. Læs mere om Fyrkat.


We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK