smilingdanmark.dkSmilingDanmark
JØRN UTZON CENTER Attraktioner i Nordjylland Syd Kunst og Kultur Familie Børn Aalborg
Turistattraktioner Kategori: Attraktioner
Kunst og Kultur Familie Børn 
Hvad kan jeg se i Aalborg
Læs mere om Nordjylland Syd
Region Nordjylland

Region Nordjylland omfatter det tidligere Nordjyllands Amt samt de dele af Viborg Amt der ligger nord for Limfjorden, herunder øen Mors. Desuden den nordligste del af det nedlagte Århus Amt hvor byen Mariager ligger. Regionens centralforvaltning er placeret i Regionshuset i Aalborg Øst. Region Nordjylland har 580.272 indbyggere (2013)

Nordjylland er præget af havet - mod vest Nordsøen, mod øst Kattegat og igennem regionen skærer Limfjorden sig. Derfor kan du opleve et helt specielt lys i denne del af landet, der også kalder sig Lysets land.

Landskabet er flot og barsk med hvide strande, vældige klitter og klinter, lyngbakker og skove. Takket være den fremherskende vestenvind har træerne en tendens til alle at vende samme vej, mod øst. Limfjordslandet er mindre dramatisk, bakket og frodigt med små sunde, vige og bredninger.


JØRN UTZON CENTER Aalborg Kunst og Kultur Familie Børn Nordjylland Syd
 Page: 1
[1]   >
Kunst og Kultur Familie Børn
UTZON CENTER
SLOTSPLADSEN 4
Aalborg
Telf.: 76 90 50 00
Contact
JØRN UTZON CENTERAalborg

Om Jørn Utzon

utzon center Aalborg by Jørn Utzon Denmark

Arkitektur for mennesker

  Den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon er manden, der har skabt Utzon Center i Aalborg sammen med sin søn Kim Utzon. Utzon Center blev hans sidste værk, inden han døde som 90-årig i november 2008.

Tiden skrues tilbage til 1930´erne. Når klokken ringede ud på Klostermarksskolen i Aalborg gik Jørn Utzon ned langs havnen og ud til Aalborg Skibsværft, hvor faren arbejdede som skibsingeniør. Andre dage sejlede han ud på Limfjorden i sin jolle.

utzon center Aalborg by Jørn Utzon Denmark

”Jeg er en rigtig Aalborg dreng. Jeg kender byen ud og ind, og i skolealderen var jeg utrolig afhængig og vågen overfor byen. Jeg var heldigt stillet, at jeg havde Limfjorden og skibsværftet som legeplads, og min uddannelse i drengeårene bestod af min fars hobbyer med bådtegninger og båddesign,” sagde Jørn Utzon i et interview tilbage i 2005.

Jørn Utzons ambition var i første omgang at blive skibsingeniør, som sin far Aage Utzon, men alligevel valgte han i 1937 at søge ind på Kunstakademiets Arkitektskole i København.

 

Karrieren tager fart

the Opera House in Sydney by Jørn Utzon Denmark

I 1942 blev Jørn Utzon uddannet, men karrieren tog først for alvor fart, da han vandt en international arkitektkonkurrencen om Operahuset i Sydney, i en alder af 38 år (1957).

De næste mange år arbejdede han på at udføre århundredets mest berømte bygningsværk, og alt gik efter planen indtil regeringsskiftet i 1965. Operahusets ydre stod færdigt, og Jørn Utzon skulle i gang med det indre. Men Australien fattedes penge, og det nye regeringsparti ville have bygningen færdiggjort hurtigt og billigt. Derfor stoppede Australien udbetalingerne til Jørn Utzon, som trak sig ud af byggeriet i 1966. Herefter fuldførte australske arkitekter byggeriet, og Operahuset i Sydney stod færdigt i 1973.

parlamentet i Kuwait by jørn utzon

Jørn Utzon var taget tilbage i Danmark. Her begyndte han på næste projekt, som var Romerhusene i Helsingør. Og igennem årene fik han også bygget to huse til sig selv og sin hustru på Mallorca i Spanien.

 Mange tegninger og byggerier senere fik han den ansvarsfulde post at tegne parlamentet i Kuwait (1972), som er inspireret af beduinernes kultur. 

 

Arkitektur for mennesker

Utzon´s karriere førte ham vidt omkring i verden, men havet, værftet og sejlskibene i Aalborg var igennem hele livet en afgørende inspirationskilde for Jørn Utzon.

Jørn Utzon havde også et overordnet mål med sin arkitektur. Det han skabte, det skabte han for og til mennesker. Bygningerne skulle kunne bruges, hvad enten det var til politiske formål som parlamentsbygningen i Kuwait, religiøse formål som kirken i Bagsværd, musik og kultur som Operahuset i Sydney - eller boliger som almindelige mennesker kunne leve og bo godt i.

Jørn Utzon fik i 2003, som den første dansker, arkitekturens Nobelpris, Pritzkerprisen. I begrundelsen for pristildelingen henviste formanden for juryen, Lord Rothschild, til Utzons talent i almindelighed og operahuset i Sydney i særdeleshed.

Jørn Utzon skabte en af det 20. århundredes store ikoniske bygninger, et billede af stor skønhed, som er kendt over hele verden… Foruden sit mesterværk har han gennem hele sit liv arbejdet kræsent, brillant, stilfærdigt, aldrig med en falsk eller skurrende tone. Han er derfor en yderst fornem modtager af Pritzkerprisen, udtalte Lord Rothschild.

Tilbage på havnefronten

Jørn Utzons sidste bedrift blev Utzon Center på havnefronten i Aalborg, som han tegnede sammen med sin søn Kim Utzon. Ønsket var tydeligt, at Utzon Center ikke skulle være et museum.

”Jeg håber af det inderste af mit hjerte, at Utzon Center vil komme til at stå som et sted, hvor gode tanker mødes, og hvor eleverne fra Arkitektskolen kommer til at søge hen, når de vil have samvær med hinanden og diskutere med hinanden. Det skal være et kraftcenter for arkitekturen og for menneskelivet i fremtiden,” sagde Jørn Utzon om huset tilbage i 2005.

Utzon Center blev indviet i maj 2008 og er et samlingssted på Aalborg Havnefront, hvor arkitektur, design og kunst, udstillinger og konferencer, mødes og kulinariske oplevelser spiller sammen.

Utzon Center består af to udstillingshaller, Spidsgatterhallen, et værksted for de studerende fra Arkitektur & Design på Aalborg Universitet, Utzon Library, Utzon Arkivet, det Obelske Auditorium på 1.sal med udkig ud over Limfjorden og Utzon Restaurant. Hele huset er bygget op omkring atriumgården.

utzon center Aalborg by Jørn Utzon Denmark

”Vi har bygget Utzon Center op omkring en gård, for min erfaring fra livet ved Limfjorden er, at det blæser. Gården har så en glasgang omkring sig, sådan at man kommer til alle afdelingerne derfra. Alderen på et menneske giver en vis rigdom, og på samme måde håber jeg, at gården giver en rigdom til stedet.”

En begyndelse og en slutning

Jørn Utzon voksede op i Aalborg, og det blev også her, at han sluttede sin glorværdige karriere.

”Jeg har været heldig, at Operahuset i Sydney blev så vellykket, og det skyldtes, at der var pionerkraft bag. At man overhovedet gjorde sådan noget på det tidspunkt i Australien, det minder meget om det, man gør i Aalborg. Man laver et nyt og ukendt hus, og tror på det. Det er den typiske Aalborg-pionerkraft, som jeg kender fra værftet, sagde Jørn Utzon i et interview om Utzon Center tilbage i 2005.

Jørn Utzon døde 90 år gammel den 28. november 2008 og efterlod sig konen Lis samt børnene Lin, Jan og Kim.

Bygninger tegnet af Jørn Utzon:
1946: Vandtårn, Svaneke.
1952: Jørn Utzons eget hus, Hellebæk.
1952: Dronninggårdsvej 42, Holte.
1957: Sydney Opera House, Australien.
1957: Romerhusene/Kingohusene ved Helsingør.
1959: Melli Bank, Teheran.
1959:  Fredensborghusene.
1968: Skoleby, Herning.
1969: Espansiva, Hellebæk.
1971: Jørn Utzons eget hus, Can Lis, Mallorca.
1973: Parlamentsbygningen, Kuwait.
1974: Bagsværd Kirke.
1985: Paustians Møbelhus, Københavns Frihavn (sammen med sin søn Jan Utzon).
1989: Skagen Odde Naturcenter (opført i 1999 under Jan Utzon).
1992: Jørn Utzons eget hus, Can Feliz, Mallorca.
1997: Musikhuset, Esbjerg (sammen med sin søn Jan Utzon).
2008: Utzon Center, Aalborg (sammen med sin søn Kim Utzon).
Fakta om Jørn Utzon: 
9. april 1918 – 28. november 2008.
Født i København.
Opvokset i Aalborg.
Jørn Utzon blev uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København i 1942 og etablerede sit eget arkitektfirma i 1950.
I 1957 vandt han den internationale konkurrence om Operahuset i Sydney, der i dag står som et af de største arkitektur-ikoner fra det 20. århundrede.
I 2003 modtog Jørn Utzon, som den eneste dansker nogensinde, Pritzker-prisen. En pris der regnes for den fornemste pris indenfor arkitekturens verden.
Gift med Lis, som han har børnene Lin (kunstner), Jan (arkitekt) og Kim (arkitekt) med.

Himmerlands fiskepark og Camping NibeHimmerlands fiskepark og Camping Nibe

Vi kan tilbyde: Skøn natur - Godt miljø - Put & Take - Campingplads - Hytteudlejning - Gode faciliteter - Konkurrencedygtige priser - Hunde er tilladt, og det er gratis....
Kunst og Kultur Familie Børn Nibe Nordjylland Syd

Saltcenter Mariager MariagerSaltcenter Mariager Mariager

5 km. øst for Mariager, ligger Skandinaviens eneste saltfabrik. Danmarks Saltcenter er en turistattraktion med råstoffet salt som tema. Få indblik i saltets historie gennem oplevelser og aktiviteter.....
Kunst og Kultur Familie Børn Mariager Nordjylland Syd

Aalborg Zoo AalborgAalborg Zoo Aalborg

I Aalborg Zoo sker der noget vildt året rundt, og hele familien kan være sammen om sjov leg, læring og gode oplevelser....
Kunst og Kultur Familie Børn Aalborg Nordjylland Syd

Vikingeborgen Fyrkat HobroVikingeborgen Fyrkat Hobro

Uden for Hobro ligger et vidnesbyrd om vikingetiden (ca. 750-1050), vikingeborgen Fyrkat....
Kunst og Kultur Familie Børn Hobro Nordjylland Syd

Page: 1
[1]   >