smilingdanmark.dkSmilingDanmark
Jelling Kirke Attraktioner i Sydøst Jylland Kirker og monomenter Familie Børn Jelling
Turistattraktioner Kategori: Attraktioner
Kirker og monomenter Familie Børn
Hvad kan jeg se i Jelling  Læs mere om Sydøst Jylland
Region Syddanmark
Jelling Kirke Jelling Kirker og monomenter Familie Børn Sydøst Jylland
 Page: 1
[1]   >
Kirker og monomenter Familie Børn
Jelling Kirke
Thyrasvej 1
7300 Jelling
Telf.: +45 7587 1117
Contact
More info.

Jelling Kirke

Jelling Kirke

Jelling Kirke er opført omkring år 1100 og er den fjerde i rækken af kirker på stedet. Tre trækirker - den første bygget i 900-tallet af Harald Blåtand som en slags mausoleum over sin far Gorm Den Gamle - men nedbrændte. Jelling Kirke er på UNESCOs verdensarv-liste. 

Jelling Kirke
Jelling Kirke

Den romanske kirke i Jelling er bygget af frådsten. Jelling Kirke fik i senmiddelalderen tilføjet det lave tårn i vest.

Danmark fejrede officielt årtusindskiftet i Jelling den 3. december 2000. Da Jelling Kirke blev genåbnet efter en omfattende nyrestaurering foretaget af kunstneren Jørn Larsen. Gorm den Gamle vendte ved samme lejlighed tilbage fra Nationalmuseet til den kammergrav han blev fundet i i 1978. Ved højtideligheden deltog bl.a. Dronning Margrethe II med familie.

Læs mere om Jelling stenene

Jelling Kirke

Prædikestol og lydhimmel
Prædikestolen i Jelling Kirke er i renæssancestil fra ca. 1650, men Kristusbillederne i felterne er betydeligt yngre. Bemærk de kongelige monogrammer i lydhimlen, der fra Christian V og frem efter har fået påført monogrammerne for de danske regenter, som har besøgt kirken.

Jelling Kirke
Jelling Kirke

Orglet
Orglet er bygget i 1960 af Marcussen & Søn og er oprindeligt udstyret med 14 stemmer på 2 manualværker og pedalværk. I forbindelse med markeringen af årtusindskiftet blev orglet udbygget med 2 rørstemmer, fagot og trompet. Orglet blev vendt 90 grader, således at det fik en rigtig placering i forhold til kirkerummet  
Ved kirkens indvielse d. 3 december 2000, blev orgelværket: ”Det er så favrt i Jelling at hvile” opført. Værket blev komponeret til lejligheden af Pelle Gudmundsen-Holmgren.

Jelling Kirke

Udsmykningen
Udsmykningen af Jelling Kirke blev planlagt i samarbejde mellem År 2000 Fonden, Statens Kunstfonds udsmykningsudvalg og Jelling Menighedsråd. Som kunstner blev valgt billedhuggeren Jørn Larsen. Målsætningen for udsmykningen var, at Jelling Kirke skulle gennemgå en total udsmykning, som integrerede gulv, ruder, bænke og belysning i en helhedsudsmykning, der åbnede for ro og højhed. En række gamle elementer fra kirkerummet  skulle indgå i udsmykningen. Den omfattende udsmykning af kirkerummet, samt alt nyt inventar er skabt af billedhuggeren Jørn Larsen.

Jelling Kirke
Jelling Kirke

Alteret
Alteret er udført i samme rødlige granit som gulvet. Kunstruderne mod syd er udført i fransk blokglas. Østrudens røde nuancer udstråler morgenrøde og kaster sit lys over udsmykningens grundsten, alterbordet og videre ud i kirkerummet.

På Jelling Kirkegård findes Europas fornemste monumenter fra vikingetiden: Danmarks to største gravhøje og to runesten opført af kongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand i årene 900.

Runestenene, Jelling Kirke og de to gravhøje, som i 1994 blev optaget på UNESCOs verdensarv-liste, er et symbol på overgangstiden mellem hedenskab og kristendom. 

Apostelfigurerne 
 I tårnrummet ses på nordvæggen seks apostelfigurer fra omkring 1500. Der har sandsynligvis været tolv, men de seks er forsvundet omkring år 1900. Af de tilbageblevne kendes lettest Peder med nøglen og Johannes med bægeret. Kvindefiguren er en kristen helgen og martyr Catharina af Alexandra.
Skåret i en anden kunstnerisk stil ses på sydvæggen de sidste seks apostle med deres symboler. De er udført til Jelling Kirke i forbindelse med en restaurering i 1970erne af lærer Henry Bayer i Jelling. 

Jelling Kirke

Kalkmalerierne 

Jelling Kirke
Jelling Kirke

I koret var oprindeligt nogle af Danmarks ældste kalkmalerier, tydeligt inspireret af byzantinsk kunst. Ved afdækningen fandt man dem så dårligt bevaret, at de blev hugget ned i 1875 og samme år erstattet med Magnus Pedersen kopier. Kalkmalerierne er i 1920erne restaureret af Johan Thomas Skovgaard, der samtidig udførte kalkmalerierne på sydvæggen. 

Der tilbydes guidninger i Jelling Kirke ved henvendelse på mail til mak@ km.dk 
Fordraget varer ca ½ time.

Jelling Kirke kan være lukket i forbindelse med kirkelige handlinger.

Gudstjeneste søndage kl. 10.30.

Postadresse: Jelling Kirke, Sognehuset, Thyrasvej 2A, 7300 Jelling

Læs også om Jelling Stenene

Åbningstider
01/01 - 28/02 Mandag - Søndag08:00 - 17:00
01/03 - 30/04 Mandag - Søndag08:00 - 18:00
01/05 - 31/08 Mandag - Søndag08:00 - 20:00
01/09 - 31/10  Mandag - Søndag08:00 - 18:00
01/11 - 31/12  Mandag - Søndag08:00 - 17:00

Jelling Stenene Jelling Monomenter JellingJelling Stenene Jelling Monomenter
Jelling

Året er 965. Vikingekongen Harald Blåtand siger farvel til de nordiske guder og ja til den kristne gud.....
Kirker og monomenter Familie Børn Jelling Sydøst Jylland

Givskud Zoo og safaripark GiveGivskud Zoo og safaripark
Give

Alt i Givskud Zoo er ikke bare dyr. Der er også et legeland, så hvis børnene har noget ekstra energi, kan det brændes af på hoppepuder, trampoliner og i mooncars.....
Kirker og monomenter Familie Børn Give Sydøst Jylland

Page: 1
[1]   >